L'esquarterador de Sant Pere Pescador volia comprar el silenci del jardiner amb diners

'Et diré un secret, callaràs i guanyaràs molts diners'

La declaració del jardiner ha servit per refermar el que ja va explicar aquest testimoni des d'un principi: que Imandt el volia implicar en el crim demanant-li que l'ajudés a desfer-se del cadàver. Acompanyat del seu advocat, Joaquim Vila, el jardiner ha anat a declarar davant el Jutjat d'Instrucció Número 7 de Figueres, que és qui es fa càrrec de les diligències del cas.

L'home ha explicat que no té papers i que havia conegut el detingut i la víctima 'tres o quatre setmanes' abans del crim en un bar del poble. La parella el va convidar a un cafè, i Imandt li va oferir treballar per a ell de jardiner a canvi de pagar-li set euros l'hora.

El testimoni, però, no va començar a treballar al xalet de Sant Pere Pescador fins al divendres 24 de setembre, perquè Daniel Imandt va viatjar a Bèlgica i estava fora. Precisament, segona la declaració del belga, aquella nit va ser quan va tenir lloc el crim.

El dissabte, quan el jardiner va tornar al xalet, es va estranyar de no veure la víctima. Quan li va preguntar on es trobava, Imandt li va respondre que la nit de divendres havien 'anat de festa' i que com que se n'havia anat 'beguda' al llit encara dormia.

Després de fer les feines encomanades, el jardiner va marxar de la casa i no va tornar a veure el belga fins l'endemà. Era diumenge i el jardiner es va trobar amb Imandt al mateix bar on l'havia contractat. Aleshores, el belga li va demanar que l'acompanyés al xalet. Ell hi va accedir -tot i que amb alguna reticència, perquè era dia festiu- i els dos van pujar al Porsche del belga.

Durant el trajecte fins a la casa, el jardiner ha testificat que Imandt havia arribat a conduir a '220 quilòmetres per hora'. Un cop a dins la finca, l'home ha declarat que havia hagut d'obrir una de les portes amb l'ajuda d'una barra de ferro, perquè el belga li va explicar que la dona havia marxat a l'Escala (Alt Empordà) i s'havia endut les claus.

Després d'entrar a la casa, el jardiner va veure com el belga trepitjava i estirava 'uns draps tacats amb una substància vermella', però no li va donar més importància, perquè es va pensar que era vi. Va ser aleshores quan Daniel Imandt li va dir: 'Et diré un secret, callaràs i guanyaràs molts diners'.

El cadàver, esquarterat dins dues neveres

Llavors, el belga va portar el jardiner fins a l'habitació de matrimoni, i va obrir una nevera que es trobava al costat del llit. Al seu interior hi havia quatre bosses de plàstic blau. Imandt va demanar al jardiner que n'obrís una, que contenia 'les mans d'una persona'. Aleshores, el belga el va portar fins a la sala -on hi havia una altra nevera- i li va ensenyar més parts del cos esquarterat de la víctima.

El jardiner, després de veure el cadàver, ha declarat que es va espantar molt i que el cor se li va accelerar 'com si li sortís per la boca'. L'home va provar de fugir, però el belga li va dir que ho havia tancat tot, i que la porta era blindada. Va ser aprofitant una distracció de Daniel Imandt que el jardiner va arreplegar una barra de ferro, va colpejar el belga, va trencar el vidre d'un passadís i va poder sortir al pati del xalet.

Després de saltar la tanca, el jardiner -que és de procedència marroquina- va anar cap al riu amb la intenció de llançar-s'hi i evitar que Imandt 'el pogués matar'. Allà, però, va trobar un home alemany que estava pescant, i que el va acompanyar fins a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Roses (Alt Empordà).

Allà, el jardiner es va inventar un nom 'per seguretat' -va dir que es deia Mohamed Halile-, va alertar els mossos i els va demanar que l'acompanyessin fins al xalet. Aquell mateix dia, diumenge 26 de setembre, els agents van detenir Daniel Imandt. El belga, que va confessar el crim i l'esquarterament davant el jutge, es troba ingressat a la presó en espera del judici.