Viveristes donen 12.000 € per condicionar els municipis afectats pel #FocEmpordà

Les espècies no es destinaran a la reforestació sinó per arreglar places, carrers o cementiris

Nou vivers de les comarques gironines han decidit posar el seu granet de sorra per contribuir a la millora de les zones cremades durant l'incendi de l'Empordà de l'estiu passat. En total, han donat als ajuntaments afectats pel foc 12.000 euros en plantes i arbres. Es tracta de més de 1.300 plantes i arbres, de les quals ja se n'han plantat unes 580.

Majoritàriament són d'espècies autòctones d'arbres -com l'alzina- i també d'arbustos i plantes pensades no tant per reforestar boscos sinó per decorar places, carrers, camins o cementiris. Cada ajuntament ha pogut sol·licitar el tipus de planta que més falta li feia. La iniciativa l'ha coordinat el Consell Comarcal de l'Alt Empordà.

Segons ha explicat el president de l'Associació de Viversites de Girona, Jordi Bronsoms, van oferir la possibilitat de participar a tots els vivers i, finalment, s'hi han sumat nou establiments que, cadascun, ha ofert uns 1.500 euros en planta. Cada viver posa a disposició dels ajuntaments aquelles plantes que acostuma a produir i, un cop els ajuntaments saben tot allò que està disponible, poden sol·licitar les espècies que més els interessi. "Crèiem que havíem de contribuir en la recuperació d'aquesta zona, ja que nosaltres treballem amb les plantes i els arbres, de les quals se'n van cremar moltes en l'incendi de l'estiu", ha manifestat Bronsoms.

Del total de 1.200 plantes -que tenen un valor d'uns 12.000 euros-, ja se n'han plantat unes 580 als vuit municipis que són receptors de la donació. Els municipis són Pont de Molins, Avinyonet de Puigventós, Terrades, Boadella d'Empordà, Campmany, Biure d'Empordà, Agullana, Vilanant i Darinus. Aquest matí, per exemple, s'ha fet una plantació simbòlica a Pont de Molins, on s'han plantant una 30 d'arbres i arbustos a l'antic camí que unia Vilarnadal amb Llers, que ara l'ajuntament ha condicionat per tal que els veïns hi pugin anar a passejar. "Estem molt agraïts perquè ara molta gent fa ús d'aquest antic camí", ha valorat l'alcalde, Josep Fuentes.

El Consell Comarcal de l'Alt Empordà ha estat l'encarregat de coordinar tot el repartiment d'arbres i plantes. Segons ha explicat el conseller de Medi Ambient, Alfons Vila, les espècies que han rebut dels viversites no s'han destinat a la reforestació ja que el consell ja disposa de plans específics tant per a replantar espècies cremades com per crear zones de seguretat. A més, Vila ha explicat que la majoria de les espècies -a excepció dels pins- rebroten de manera natural i, per tant, no cal reforestar.

En canvi, aquestes espècies regalades pels viveristes s'han destinat a "donar vida" -en paraules del conseller- als pobles afectats per l'incendi. D'aquesta manera, cada municipi ha pogut sol·licitar aquelles plantes que més falta li fan per, entre d'altres, condicionar places, camions, carrers o cementiris. Entre les espècies donades hi ha tant arbres fruiters com espècies autòctones com l'alzina (que rebrota en cas de ser cremada) o arbustos i arbres pensats per fer ombra.

Després de la primera donació -de gairebé 600 plantes- el consell comarcal coordina una segona fase, en la que també podran participar-hi altres ajuntaments que no s'hagin vist afectats directament pel foc i que ja s'han interessat per la iniciativa.