Arxivat el futur abocador de Sant Jordi Desvalls

Els veïns van oposar-se des del principi a la instal·lació, que sí comptava inicialment amb el vistiplau del consistori

La Generalitat ha arxivat el projecte d'una empresa privada de construir un abocador a l'antiga sorrera de Sant Jordi Desvalls (Gironès). El projecte de l'empresa, que pretenia explotar l'espai durant 30 anys, preveia que els residus anessin enterrats. Els veïns s'han oposat al projecte des del principi i han arribat a recollir fins a 600 signatures. Consideren que els terrenys no són òptims per fer-hi aquest tipus d'activitat perquè els residus es poden filtrar i danyar l'aqüífer, ja que el Cinyana passa molt a prop. Els veïns recorden que, en canvi, el consistori sí va donar suport al projecte i que, en veure l'oposició del poble, va fer marxa enrere i això ha acabat de convèncer la Generalitat.

Finalment no hi haurà cap abocador a la sorrera d'El Bosc de Can Roure. La Generalitat ha arxivat el projecte que una empresa privada havia presentat per construir un abocador en aquest espai, on els residus anirien enterrats. La idea va xocar frontalment amb l'oposició dels veïns, que s'han mobilitzat amb recollides de signatures (fins a 600) i amb xerrades per donar a conèixer els riscos que veien en el projecte. Per exemple, havien alertat que els residus es podrien filtrar perquè es tractava de terrenys porosos i sorrencs i, per tant, malmetre l'aqüífer.

Inicialment, l'ajuntament va aprovar els primers tràmits a l'empresa per tal que pogués tirar endavant el projecte. Els veïns han argumentat que l'alcalde els va explicar el projecte com "una cosa bona per al poble", sense donar més explicacions. Tot i això, vista la desaprovació dels veïns, el consistori va replantejar la seva posició i es va oposar al projecte. Per exemple, tal i com recull la resolució de la Generalitat, el POUM de Sant Jordi Desvalls preveu que cal fer un Pla Especial si es permet fer l'abocador i aquest pla no s'ha tramitat.

Per tot plegat, el Govern ha decidit arxivar la sol·licitud de l'empresa que promovia l'abocador i no ha atorgat l'autorització ambiental. Els veïns han celebrat la notícia tot i que recorden que l'ajuntament sí va donar suport inicialment al projecte.