Ferran Adrià: 'El que El Bulli Foundation representa a nivell de cuina comença avui'

Els 12 comensals es desfan en elogis cap al banquet 'El Somni' d'El Celler de Can Roca i Franc Aleu

Ferran Adrià ha agraït als germans Roca, Franc Aleu i la productora Mediapro que s'hagin posat d'acord per tirar endavant 'El Somni'. Un exercici que, ha dit, li ha estat "molt útil" per reprendre la reflexió sobre "els límits de la cuina" i la seva relació amb altres disciplines creatives. El cuiner s'ha sincerat i ha assegurat que en l'aspecte culinari, el projecte d'El Bulli Foundation seguirà les passes del que avui han viscut aquests 12 comensals privilegitats.

Dos anys després de tancar El Bulli, Adrià s'ha congratulat per aquesta iniciativa i ha convidat els seus impulsors a "tornar-se a trobar" d'aquí a dos anys, per fer una nova experiència com 'El Somni'. Al seu parer, en aquesta experiència "tots han donat i rebut", i "tots han de reflexionar per buscar aquests límits. És molt important en clau de país, perquè ningú s'havia atrevit a fer això", ha reblat el cuiner.

De la seva banda, l'artista mallorquí Miquel Barceló, ha posat èmfasi en el "risc" que els germans Roca i els seus socis han assumit en tirar endavant aquest projecte. En l'art, qui arrisca i busca els límits "es pot equivocar", ha apuntat, però al seu parer això és també el que fa avançar la societat.

Barceló ha ironitzat sobre el component bíblic de la iniciativa, fent referència als "12 apòstols" que han participat al sopar. I abundant en els paral·lelismes, ha apuntat que els germans Roca representen la "santíssima Trinitat" perquè han introduït a la cuina "la divisió en tres, el tercer element" (cuina, postres, vi), en un món que durant mil·lenis ha estat dual: el dia i la nit, la vida i la mort...".

L'antropòleg italià Joël Candau, al seu torn, ha considerat que amb 'El Somni', els germans roca han creat un nou tipus de concepte de menjà, així com existeix el 'fast food' o, més recentment, l''slow food'. Al seu parer, els Roca han creat el "comunion food", és a dir, una forma de menjar que uneix tots els sentits i les emocions, amb una densitat molt forta que no es pot expressar en paraules; i una mena d'unió entre els dotze apòstols", ha afegit.

Primera experiència d''El Somni'

El claustre de l'Arts Santa Mònica ha estat l'escenari aquest vespre de la celebració del sopar 'multidisciplinari' per a dotze comensals que combina música, poesia, gastronomia, pintura i òpera en un projecte que experimenta amb el límit dels sentits. Un equip també multidisciplinari ha treballat durant mesos per dissenyar i escollir una música, unes projeccions en 3D, un plat, un vi i una vaixella que evoca un sentiment per a cada un dels dotze actes del banquet. La idea dels germans Roca és que 'El Somni' viatgi pel món i es repeteixi l'experiència a dotze països més en els propers dos anys.

El xef Ferran Adrià, l'artista Miquel Barceló, el doctor i responsable de la unitat de VIH de l'Hospital Universitari Germans Trias de Badalona Bonaventura Clotet, el director d'orquestra Josep Pons, l'actriu índia Freida Pinto protagonista de 'Slumdog millionaire', l'assagista i poeta Rafael Argullol, l'escriptor nord-americà especialitzat en gastronomia Harold McGee, la física Lisa Randall, l'antropòleg Joël Candau, la directora de cinema Nandita Das, l'enginyer i investigador en robòtica Abderrahma Kheddar i el biòleg Ben Lehner seran els primers de viure en primera persona 'El somni', un projecte conjunt entre El Celler de Can Roca, el videoartista Franc Aleu i Mediapro.