Un banquet de 'somni' per als sentits de la mà d'El Celler de Can Roca i Franc Aleu

Música, poesia, gastronomia, pintura i òpera es donen cita en un banquet que experimenta amb els sentits

'El Somni' d'El Celler de Can Roca i Franc Aleu ha començat a fer-se realitat. El claustre de l'Arts Santa Mònica acull aquest vespre la celebració del sopar multidisciplinari per a dotze comensals que combina música, poesia, gastronomia, pintura i òpera en un projecte que experimenta amb el límit dels sentits. Un equip multidisciplinar ha treballat durant mesos per dissenyar i escollir una música, unes projeccions en 3D, un plat, un vi i una vaixella que evoca un sentiment per a cada un dels dotze actes del banquet.

La idea dels germans Roca és que 'El Somni' viatgi pel món i es repeteixi l'experiència a dotze països més en els propers dos anys. El xef Ferran Adrià, l'artista Miquel Barceló, el doctor i responsable de la unitat de VIH de l'Hospital Universitari Germans Trias de Badalona Bonaventura Clotet, el director d'orquestra Josep Pons, l'actriu índia Freida Pinto protagonista de 'Slumdog millionaire', l'assagista i poeta Rafael Argullol, l'escriptor nord-americà especialitzat en gastronomia Harold McGee, la física Lisa Randall, l'antropòleg Joël Candau, la directora de cinema Nandita Das, l'enginyer i investigador en robòtica Abderrahma Kheddar i el biòleg Ben Lehner seran els primers de viure en primera persona 'El somni', un projecte conjunt entre El Celler de Can Roca, el videoartista Franc Aleu i Mediapro.

Una taula rodona al centre envoltada de pantalles gegants, projeccions en 3D que s'escampen per la taula, un quartet de corda format per robots, gastronomia i vins de primer nivell. Això és el que es trobaran aquests set homes i cinc dones de tot el món amb curiositat per experimentar i que han acceptat el repte de participar en aquest banquet sensorial. En 'El Somni' hi intervé poesia, música, creació audiovisual, ciència sensorial i paladar amb l'objectiu d'anar més enllà de la cuina d'avantguarda i experimentar amb els sentits des de diverses perspectives artístiques.

El seu paper no es limita a menjar sinó que poden experimentar, ja que amb els seus moviments poden activar sons o modificar la trajectòria de les projeccions. Per fer-ho possible, l'equip ha implementat un sistema de localització i captura dels moviments dels comensals.

Un sopar en forma d'òpera

El sopar té un llibret que casa l'òpera i la cuina i que els comensals han rebut fa uns dies. Amb Wagner sonant, la història arrenca amb unes imatges que evoquen primavera i romanticisme on es poden veure tres dones d'aigua. A partir d'aquí, comencen els dotze actes del sopar, com si d'una òpera es tractés. La dona d'aigua viatja per la lluna, la travessa i passa al costat fosc, on quasi mor. Llavors, el serpentari la desperta i torna a la vida, cau en un mar i allà celebra el seu nou despertar. La dona passa per altres estadis com l'adolescència, el festeig, la carnalitat i s'endinsa en la guerra i la mort fins que, al final del viatge, torna de nou a la vida.

El projecte d''El Somni' es complementa amb la gravació d'una pel·lícula produïda per Mediapro i per a la qual també s'estan enregistrant imatges durant tot el procés de creació del banquet. El repte dels germans Roca és poder instal·lar després el projecte a un soterrani que estan pendents d'arreglar i que formi part de l'oferta del restaurant.