Una fotografia de Víctor Cabo guanya el Concurs de Fotografia Solidària de Girona

La imatge denuncia l'apartheid que viu el poble palestí

Una imatge que denuncia l’apartheid que viu el poble palestí, del fotoperiodista Víctor Cabo Baró, ha guanyat el Concurs de Fotografia Solidària 2022 organitzat per l’Ajuntament de Girona. Aquesta iniciativa, que celebra la 21a edició, té per objectiu sensibilitzar la ciutadania sobre temàtiques relacionades amb la cooperació al desenvolupament.

La tasca sensibilitzadora i educativa es vol aconseguir mitjançant la creació d’un fons documental amb imatges de qualitat per fer difusió de les activitats de la Unitat de Cooperació del consistori, com ara xerrades, exposicions i el Cicle de Cinema i Solidaritat que s’organitza cada any a Girona. Enguany, s’han presentat al concurs 18 fotografies.

“Des de l’Ajuntament, i any rere any, reconeixem aquelles fotografies que poden generar un major impacte en la ciutadania gironina, i que ens ajuden a donar a conèixer realitats aparentment allunyades, tot denunciant situacions de vulneració dels drets humans arreu del món. Creiem que aquest és el primer pas per generar consciència crítica entre la societat i contribuir a impulsar la solidaritat global”, ha explicat la regidora de Drets Socials de l’Ajuntament de Girona, Núria Pi.

Mentre el 2021 la imatge guanyadora del Concurs de Fotografia Solidària trencava estereotips sobre les societats del sud amb una foto positiva que reflectia dues noies somrient i en moviment damunt les seves bicicletes, símbol de la resiliència i la solidaritat entre les dones del sud; aquest 2022, la guanyadora -titulada Un nou assassinat- és un reflex de la realitat que viu el poble palestí i una denúncia d'aquesta situació.

L'autor i guanyador del concurs és Víctor Cabo Baró (1992). Actualment fotoperiodista al diari Ara, porta un any i mig dedicant-se de manera professional al fotoperiodisme. En poc temps, ha guanyat i ha estat seleccionat en diferents concursos. "Vaig anar sol a Palestina aquest estiu mogut per iniciar-me en el fotoperiodisme de conflicte i amb l'objectiu de documentar i denunciar, les dues ‘d’ amb les quals m'agrada treballar, els crims de guerra que es porten succeint des de fa 74 anys. Vaig entrar a Israel infiltrat com un turista qualsevol i un cop a dins em vaig reunir amb un grup d'activistes palestins amb els quals vam estar treballant junts durant un mes i mig. L'experiència és fotuda, ja que he vist el dolor més extrem que pot patir algú, les imatges i situacions més horroroses que un es pot imaginar, i la impunitat total amb què operen. S'està aconseguint l'objectiu plantejat: explicar fora dels murs com s'està executant un apartheid en ple 2022, ser una finestra oberta al món per al poble palestí", ha assegurat el guardonat.

Es tracta d’una imatge realitzada des de dins de l'escena, de prop, a primera línia. Intenta situar l'espectador/a en l'escena, en el funeral de l'Amjat, el qual ha estat assassinat en una manifestació. La imatge presenta el dolor d'homes i dones per separat, cadascú amb el seu rol diferenciat. Té per objectiu generar empatia amb el que poden estar sentint aquestes persones, amics, familiars, pares i mares dels joves assassinats.