Els PSC de Girona reclama solucions perquè els visitants arribin fàcilment a les zones comercials

Sílvia Paneque demana eliminar el baixador de busos a Fontajau

La portaveu del grup municipal del PSC a l’Ajuntament de Girona, Sílvia Paneque,  ha demanat al govern de Junts i ERC “una estratègia clara perquè els visitants que arriben en bus tinguin facilitat per accedir a les zones comercials de la ciutat”. Segons Paneque, “els fets han demostrat que en els darrers anys s’han pres males decisions en relació amb aquest tema i ja és moment que el govern rectifiqui la decisió de fer baixar els visitants dels autobusos a Fontajau, a una distància molt important del centre”.

La portaveu socialista ha recordat que la patronal del transport ASETRANS va demanar a l’Ajuntament poder comptar amb diferents punts on deixar els visitants, però que això no ha tingut cap efecte en les decisions del govern de Junts i ERC. “Sembla clar que no donar facilitats a les empreses de transport ha estat una mala idea.”. “Obligar els visitants i turistes a recórrer grans distàncies, no només resulta insensible, provoca problemes d’imatge de la ciutat i dificultats d’accessibilitat, sinó que ignorar les peticions dels empresaris del transport ha acabat per repercutir en el nombre d’autobusos que arriben a la ciutat”, ha afegit.

Aquesta disminució d’autobusos hauria tingut com a conseqüència una davallada de les vendes del comerç de l’entorn de la Rambla. “Malauradament, ens arriba amb molta insistència que la Rambla perd empenta i pateix cada vegada més dificultats”, ha explicat Paneque. “Hi ha negocis al límit i altres que ens expressen que aquests dies estan notant que no arriben a fer el calaix que seria raonable fer en aquestes dates”, ha afegit.

Alguns comerciants expliquen que la ruta dels turistes des de Fontajau fins a la Catedral resulta un passeig tan llarg que una vegada s’ha finalitzat aquest circuit el que fan els visitants és tornar cap als autobusos. “S’ha de tenir en compte que en aquestes visites hi ha un temps limitat i que amb sortida des de Fontajau la Rambla i els seus voltants queden fora de la ruta, perquè estan més enllà de la Catedral”, explica la portaveu socialista.

Paneque ha alertat del que podria resultar una Rambla amb més botigues tancades. “Parlem d’un indret principal de la ciutat on els comerciants s’estan queixant de falta de dinamisme i de caiguda de les vendes en els dies de Nadal, que tradicionalment són comercialment forts. Si ens trobem que la Rambla no funciona, difícilment podrem traslladar ni als visitants ni als gironins una imatge de ciutat comercial vital i amb una bona oferta”, ha assenyalat.

Per tots aquests motius, Paneque considera que la gestió dels autobusos que arriben a la ciutat és fonamental. “S’ha d’elaborar una estratègia que tingui en compte també els interessos dels comerciants de la zona”, ha explicat. Per a Paneque, s’haurien d’establir diferents punts al voltant del centre per poder deixar els turistes. “Creiem que, per exemple, si un d’aquests punts fos proper a Plaça Catalunya, això potser podria animar el comerç del carrer del Carme i també de la Rambla”, ha assenyalat.

Des del grup socialista ja es va advertir fa mesos, amb motiu de Temps de Flors, que eliminar la solució provisional de deixar els turistes a Pedret era una mala idea i que el que calia a Pedret era vigilar que els autobusos complissin la normativa i no es quedessin allà després d’haver deixat els turistes. El PSC també va afegir que caldria autoritzar algun altre indret a prop del centre per agilitzar les operacions i va preguntar al govern com pensava resoldre aquest problema, que posa en perill la recuperació econòmica del comerç després de la pandèmia. “Han anat passant els mesos i continuem sense una bona solució, ben pensada i ben dissenyada”, ha manifestat Paneque.