Així el ple d'aquest migdia ha tirat endavant per unanimitat dels tres grups representats a la Diputació unes mesures de reducció de la despesa que entraran en vigor a la nòmina d'aquest mateix mes de juny. Es materialitzen, per exemple, en una reducció del que perceben els treballadors de la Diputació i els dels seus organismes autònoms, fins a arribar a una retallada d'un 5% de la massa salarial.
Pel que fa als càrrecs electes i eventuals, la reducció serà d'un 8% lineal, fet que suposarà una disminució global de 220.000 euros. Altres mesures que s'aplicaran seran l'eliminació de les quantitats que es perceben per assistència a les reunions dels organismes autònoms (Xaloc i Dipsalut), a la vegada que es redueix en un 80% la quantitat destinada a desplaçaments, dietes i actes protocol·laris.
Globalment la reducció que s'aplica a la Diputació i als seus organismes autònoms suposa una reducció d'uns 600.000 euros entre els mesos de juny i desembre, el 63% dels quals correspon al personal laboral i funcionari i el 37%, al personal eventual i càrrecs electes -el capítol de despeses de treballadors es divideix en un 75% en personal laboral i funcionari i un 25% en eventuals i electes.
Més ajudes per netejar els boscos malmesos en la nevada
La Diputació també ha aprovat avui, en junta de govern, 26 línies d'ajuts als ajuntaments gironins. Aquesta és la primera vegada que es gestionen de manera unitària, i no escalonada, la pràctica totalitat de les convocatòries d'ajuts als municipis i entitats, amb la voluntat de 'racionalitzar el procediment de resolució i facilitar el treball dels ajuntaments', segons la Diputació. El febrer passat es va obrir la convocatòria unitària i en el ple d'avui s'han resolt de manera conjunta el 90% de les subvencions demanades en aquest exercici.
En total, la quantitat de diners que la Diputació ha aprovat avui en ajuts als consistoris de la demarcació durant aquest 2010 és de 16,4 MEUR (milions d'euros), que es repartiran en conceptes com reparació menor, conservació i manteniment, obres, promoció d'habitatges, projectes de sensibilització i solidaritat, restauració i conservació d'immobles d'interès patrimonial, Pla de Monuments i despeses de funcionament i manteniment dels centres docents d'educació especial, entre d'altres.
D'altra banda, s'ha inclòs com a punt d'urgència la resolució de l'ampliació dels ajuts destinats a municipis i Associacions de Defensa Forestal (ADF), pels treballs de neteja i millora dels boscos malmesos per les nevades d'aquest any.
Divergències per qui ha de pagar la teleassistència
En un altre ordre de coses, arran de l'aprovació inicial de l'expedient de crèdit extraordinari de Dipsalut, el portaveu de CiU a la Diputació, Jaume Torramadé, s'ha mostrat en desacord que des d'aquest organisme de salut pública es proporcionin ajudes als ajuntaments per a la teleassistència. Així, ha argumentat que els diners del fons estatal 'no vénen per aquest concepte', ja que per salut pública 'entenem tot el que va dirigit a un univers indefinit'.
En aquest sentit Torramadé ha apuntat que potser caldria dotar de més fons l'àrea d'acció social de la Diputació perquè pugui atendre la teleassistència. En resposta, el president de l'ens, Enric Vilert ha recordat que quan es tracta dels organismes autònoms de la Diputació 'a vegades sembla que no estem parlant de la casa'. 'Tot el que penja de la Diputació no deixa de ser una mateixa cosa', ha remarcat.