Temporada Alta ofereix ''Instruccions per fer-se feixista''

El monòleg, interpretat per Mercè Arànega, interpel·la l'espectador i adapta el llibre homònim de Michela Murgia

El Festival Temporada Alta s'endinsa en l'ascens dels populismes i l'extrema dreta arreu d'Europa amb la sàtira política 'Instruccions per fer-se feixista'. L'obra, que s'estrena aquest dissabte al Teatre de Salt (Gironès), adapta l'assaig homònim de la italiana Michela Murgia i el converteix en un monòleg, que l'actriu Mercè Arànega porta damunt l'escenari.

El text, adaptat per Sergi Pompermayer i dirigit per Miquel Gorriz, interpel·la l'espectador sobre "la naturalesa de la bèstia" i, servint-se de la ironia, no només "posa en evidència el feixisme com a mètode" sinó que també el fa reflexionar sobre les febleses de la democràcia. "Hem creat un artefacte que és una comèdia que funciona, però que no fa cap gràcia", admet Gorriz.

Coproduïda per Temporada Alta i Mola Produccions, la idea de portar l'assaig de Murgia al teatre va néixer ara fa tres anys; precisament, arran de l'entrada de Vox al Parlament de Catalunya. L'equip ja treballava per adaptar alguna de les novel·les de la italiana als escenaris, però el resultat d'aquelles eleccions, que com explica Gorriz van suposar "l'entrada del feixisme al Parlament per primer cop en democràcia", va fer decantar la balança cap a aquest text.

Pompermayer admet que només llegir-se el llibre va adonar-se que Murgia defugia de fer "un pamflet", perquè precisament "explicava el feixisme des d'un punt de vista en què tots hi podem caure". "No és allò que passa als altres, sinó que tu també el pots dur a dins; i les instruccions que ens dona són, precisament, per intentar defugir les seves xarxes", afegeix.

"A l'hora de tractar el tema, Murgia es col·loca dins un lloc provocador i poc habitual, perquè assumeix aquest mateix discurs", concreta Gorriz. I precisament, segons el director, això és el que permet que el text no tan sols aconsegueixi "posar en evidència el feixisme com a mètode que pot esdevenir ideologia", sinó també, al mateix temps, "mostrar les febleses de la democràcia".

Monòleg satíric

Per traslladar el llibre als escenaris, Pompermayer va optar pel monòleg satíric. L'escenografia beu dels shows còmics nord-americans -els coneguts com a 'stand up'- cosa que, precisa el dramaturg, permet a Arànega "fer un número de comèdia amarga i àcida" durant una hora i escaig "i refregar per la cara coses molt dures del dia a dia".

"Veiem com una persona que creiem que està a les antípodes del feixisme, un dia que es deixa portar per la ràbia, fa un comentari que la duu a les seves portes", explica Pompermayer. "I a partir d'aquí, ens explica el seu viatge cap al feixisme, com l'acull i de quina manera li permet mirar la vida d'una manera més fàcil que no pas essent demòcrata", afegeix.

Mercè Arànega admet que, dels quatre monòlegs que ha fet durant els 47 anys de professió, aquest és precisament el que li ha costat més. No tan sols perquè el text no ha estat senzill de memoritzar, sinó també per la relació que manté amb el públic. "En tots els altres monòlegs que he interpretat hi havia una paret entre jo i l'espectador; aquí no, estic tota l'estona adreçant-m'hi, i en dic de l'alçada d'un campanar", precisa l'actriu.

"Meloni, Olona i Le Pen"

Mercè Arànega admet que, tot i que quan van començar a treballar amb l'obra es pensaven que l'ascens de l'extrema dreta "s'aniria suavitzant", la realitat ha demostrat el contrari. "I una me, mira el que ha passat a Itàlia o tot just fa pocs dies a Alemanya", concreta l'actriu. "Damunt l'escenari, soc una barreja de Meloni, Macarena Olona i Le Pen", precisa.

Amb 'Instruccions per fer-se feixista', el director admet que a través de la ironia i la comèdia, l'obra porta l'espectador "al terreny del dubte i la sospita". "No hi ha bons ni dolents, sinó que és més complicat, perquè precisament Murgia explica que un dels objectius del feixisme és treure rendibilitat de les pors de la gent, i això ho hem de saber", explica Gorriz.

"Si ens toquen la feina i allò que ens fa estar còmodes i algú et diu que t'ho arreglaran, t'hi apuntaràs? Faràs el que faci falta?", resumeix el director, sobre allò que fa remoure l'obra. "Penso que hem creat un artefacte que és comèdia i que funciona, però que no fa cap gràcia", conclou.

'Instruccions per fer-se feixista' s'estrena aquest dissabte al Teatre de Salt. Després, l'obra es podrà veure al Grec el proper juliol i a la sala Villarroel. I a partir de la tardor, farà gira per diferents escenaris.