Stop Macro parc eòlic marí reclama al Govern un informe de l'impacte dels projectes

L'entitat tem que la proposta aprovada al Parlament quedi en "paper mullat"

L’Associació Stop Macro parc eòlic marí insisteix en reclamar al Govern un informe de l’impacte dels macro projectes plantejats fins a aquest moment a la zona afectada del Golf de Roses i la badia de Pals. L’entitat celebra que el Parlament hagi aprovat recentment una proposta presentada per la CUP on s’insta al Govern a encarregar a l’Observatori del Paisatge de Catalunya aquest document. La proposta va rebre el suport d’ERC i el Comuns, mentre que el PSC, Junts i Cs es van abstenir. No obstant, l’Associació tem que la proposta pugui quedar en paper mullat i reclama que s’elabori amb la màxima celeritat.

Stop macro parc eòlic marí havia demanat en diversos ocasions , tant per carta com en les reunions que ha dut a terme amb representants del Govern i partits polítics, aquest informe fet per una institució de rellevància com és l’Observatori del Paisatge de Catalunya. L’Associació ja va dur a terme una recreació del primer macro parc que es va plantejar que va evidenciar el gran impacte del projecte al territori. Es van renderitzat imatges de setze punts diferents de la Costa Brava,  alguns d’ells emblemàtics, i en diferents moments del dia.

Eren  recreacions de  Cala Jóncols, Montjoi i la Torre del Sastre de Roses, de les platges de Sant Pere Pescador i Pals, Sa Tuna, Fornells  i Cap de Begur, el passeig d’Empúries, Riells a l’Escala, la platja de l’Estartit amb les Medes, la Platera, s’Arenella, i el Far de Sant Sebastià amb els aerogeneradors imposant-se a l’horitzó i alterant el paisatge natural d’una forma molt contundent.  I es va concloure que no hi havia hagut cap mena de sensibilitat pel paisatge a l’hora de plantejar la posició d’aquest macro parc .

L’Associació manté que el mar i el paisatge han de tenir la consideració d’element patrimonial i cultural . El treball va concloure que el projecte sobrepassava les condicions estàndard que es donen a nivell europeu en aquest tipus d’instal·lacions ja que no es va trobar cap altre parc eòlic marí que tingui uns aerogeneradors de les dimensions del primer macro projecte; n’hi ha que tenen més aerogeneradors dels que proposa el projecte però estan més allunyats de la costa; i els que es troben a una distància similar de la costa no tenen més de 20 aerogeneradors. Per aquest motiu l’Associació considera imprescindible l’elaboració d’aquest informe per part de l’Observatori del Paisatge de Catalunya.

L’entitat està convençuda que el Govern de la Generalitat vetllarà pel territori de Catalunya i estarà emetent a qualsevol element que pugui representar una amenaça als valors que el sustenten i que són, precisament, signe d’identitat del país. No en va són uns valors que han costat molt de protegir. Manté que cal disposar de suficients garanties que aquests valors no es veuran amenaçats i aquest informe és cabdal.