El Pla de l'Estany adquireix dos camions bicompartimentats per facilitar la recollida porta a porta

El cost dels dos vehicles ronda els 580.000 euros

Continua el procés de transició de la recollida selectiva al Pla de l’Estany iniciat el passat mes de juny amb l’entrada en vigor del servei porta a porta a bona part de municipis de la comarca. La darrera millora és l’arribada de dos camions bicompartimentats de 21 m3 de capacitat que permetrà agilitzar i millorar l’eficiència i la seguretat de la recollida de les diverses fraccions de residus.

A través dels Fons Next Generation de la Unió Europea s’han finançat 68.400 euros dels prop dels 240.000 euros que ha costat un dels dos camions bicompartimentats que aquesta setmana han iniciat les tasques de recollida porta a porta dels municipi de Porqueres, Camós, Cornellà, Fontcoberta, Serinyà i Esponellà i en les àrees de Palol de Revardit, Sant Miquel de Campmajor, Vilademuls i Crespià.

Els dos nous vehicles per a la recollida selectiva del Pla de l’Estany tenen com a principal característica que són camions bicompartimentats, és a dir que permeten recollir dos tipus de fraccions. Una de les fraccions és l’orgànica que correspon al 30% de la capacitat de la caixa, i el 70% restant correspon a les fraccions d’envasos i cartró. Això permet un servei més eficient, a l’hora que agilitza la recollida ja que permet recollir d’una passada dues fraccions de residus.

En aquest context, el president del Consell Comarcal del Pla de l’Estany destaca que “dotar de bones eines als treballadors és indispensable per aconseguir que el servei funcioni i la renovació dels vehicles és un pas més però no l’últim ja que també millorarem properament amb infraestructures com les àrees tancades i els armaris pel porta a porta”

L’adquisició d’aquests dos vehicles és una passa més que fa el Consell Comarcal per tal d’oferir el millor servei possible després que el nou contracte entrés en vigor a principis d’aquest any. En aquesta línia, en els propers mesos s’ha d’incorporar un tercer vehicle, més petit, també bicompartimentat de 7 m3 de capacitat que cobrirà la ruta de Serinyà i Esponellà per així poder circular en els carrers més estrets d’aquests municipis.

Les properes accions que es desenvoluparan són la posada en marxa de les àrees tancades i els armaris en diferents punts de la comarca. De fet, a Sant Miquel de Campmajor les àrees tancades ja es troben en funcionament des de la setmana passada, mentre que en d’altres municipis o disseminats encara s’han d’acabar d’instal·lar.

D’altra banda, en el ple del Consell Comarcal que tindrà lloc avui dimecres s’aprovarà definitivament la liquidació corresponent als 15 mesos que l’empresa adjudicatària de la recollida de residus va estar treballant sense contracte. El cost efectiu d’aquest període ascendeix al 1.340.000 euros. Castañer ha volgut posar de relleu que “amb la liquidació d’aquest servei prestat suposa un tancament cordial d’un període que va ser molt difícil per la comarca, respecte a les deficiències del servei de recollida d’escombraries, però també per a l’empresa que malgrat no cobrar va continuar oferint el servei en base a l’antic contracte que tenia un valor de 800.00 euros, mentre que els dos nous contracte que ascendeixen als 2 milions d’euros.

Per tot això, des de l’ens comarcal es posa en valor que en menys de sis mesos s’està donant solució a una problemàtica “que ha portat molts mals de caps i que les dades de recollida selectiva del primer trimestre denoten que estem pel bon camí” ha afegit Francesc Castañer.