La nova col·lecció de joies de la Fundació Ramon Noguera s’inspira en el pas del temps

En total hi ha 26 peces diferents i cinc col·leccions

La Fundació Ramon Noguera ha presentat les noves col·leccions de joies, dissenyades per l’equip creatiu i elaborades de forma artesanal per persones amb discapacitat intel·lectual, inspirades aquest any en el pas del temps a través de les estacions de l’any. Hi ha cinc col·leccions que giren entorn de l’hivern, primavera, estiu i tardor i una altra creada per la joiera gironina Mariona Quera, que ha tornat a col·laborar en el disseny d’unes peces amb valor social. En total, n’hi ha 26, entre collarets, penjolls, braçalets, arracades i anells, i s’ha fet una producció de 50 unitats per cada peça.

La presentació de la nova col·lecció ha tingut lloc avui al Centre Ocupacional Montilivi, de Girona, i ha comptat amb la presència de Pepita Perich, directora gerent de la Fundació Ramon Noguera; Mariona Quera, joiera i gemmòloga; i Ester Roura, responsable de l’equip creatiu i monitora del centre.

Pepita Perich ha explicat que “tot el procés es fa des de la Fundació, des del disseny fins a la venda. Els nostres productes tenen un valor social i són ideals com a regal deNadal, del tió o de l’amic invisible”. Per a la directora gerent de la Fundació Ramon Noguera, “que els usuaris puguin elaborar aquestes joies potencia les seves capacitats i habilitats i els repercuteix en una millora de la qualitat de vida”. Perich també ha destacat que “hem reforçat la venda online perquè pugui arribar a més gent i es puguin comprar des de qualsevol indret”.

Aquest any, les persones usuàries dels centres ocupacionals també han participat en el procés d’elaboració del nou packaging de la col·lecció mitjançant diferents tècniques d’encunyar. Arran d’aquesta participació, acompanyada i guiada amb el suport dels professionals s’ha forjat el nou embolcall de les joies. Com els darrers anys, també han participat en el procés creatiu del disseny de la col·lecció, mitjançant diferents pluges d’idees i proves amb materials i peces de mostra.

La joiera i gemmòloga Mariona Quera, de Pere Quera Joiers, molt implicada des de fa anys en la creació de joies de la Fundació, ha dissenyat una de les cinc col·leccions. Està ideada en una curculla i s’ha plasmat en un penjoll i un braçalet de plata d’alta de qualitat de 950 amb una peça amb forma d’espiral esculpida a mà, que simbolitza el pas del temps. “Vull agrair la tasca que fa la Fundació; estic contenta de tornar a posar granet de sorra amb un projecte tan bonic i que ajuda a tantes persones. La curculla ens inspira el pas del temps i hem portat a terme una tècnica manual i artesanal que es coneix com cera perduda”, ha explicat Quera.

Els dissenys i els materials de les peces sempre s’inspiren en les últimes tendències de la moda, són peces molt portables i amb molta personalitat. Estan fetes amb materials de qualitat i els acabats són tots amb plata de llei i en molts casos amb plata banyada en or. S’elaboren de manera artesanal com una activitat d’ocupació terapèutica. Aquest fet permet que els dissenys, les tècniques de creació i els materials utilitzats es treballin des d’una perspectiva social, no només estètica, per poder adaptar els processos a les habilitats de les persones.

Els colors de la col·lecció d’aquest any

Ester Roura, responsable de l’equip creatiu i monitora del centre, explica que la col·lecció d’aquest any està vinculada “amb la consciència del pas del temps, la representació del ‘tempus fugit’ i el transcurs del temps”. S’han inspirat en les estacions de l’any: “A l’hivern, les joies tenen colors més foscos, més freds i amb alguna guspira de llum. A la primavera apareixen els primers colors i els primers raigs de llum. A l’estiu, l’explosió de colors i de vida és molt significativa dins de la col·lecció. I a la tardor destaquen els colors terra, més relaxants, que conviden altre cop a la tranquil·litat.

Les creacions ja es poden comprar a la botiga-showroom de la Fundació del carrer Indústria número 22 de Girona, a Mas Xirgu; a la botiga online www.lafundacio.net; i als centres ocupacionals de Girona (Av. Montilivi, 123) i de Llagostera (C/ Lleó I). Les peces de les col·leccions de disseny propi tenen un preu d’entre 9,50 i 18,50 euros, i les de Mariona Quera entre 50 i 55 euros.