La Fira de Sant Andreu de Torroella de Montgrí recuperarà la Festa dels Cavalls

Se celebrarà els dies 26 i 27 de novembre

La Fira de Sant Andreu de Torroella de Montgrí recupera la Festa dels Cavalls i festeja el 30è aniversari del Concurs de Gossos d'Atura en un cap de setmana carregat d'activitats. Els dies 26 i 27 de novembre el municipi es vesteix de gala per celebrar la Fira Agrícola, Ramadera i Comercial més antiga de Catalunya i que enguany arriba a la seva 628a edició reforçant la importància del producte de proximitat, ecològic i del Parc Natural.

Amb un programa ple d'activitats per a tots els públics, el fil conductor de la Fira d'enguany explorarà com va canviar la vida dels torroellencs amb l'arribada de l'electricitat. Un element que es visualitzarà a través de les visites teatralitzades per diferents espais emblemàtics del poble de la Fira en el Record.

Aquesta activitat es podrà fer de manera lliure d'11h a 14h i de 17h a 20h i tindrà visites comentades el dissabte i diumenge a les 12h i a les 18h a un preu de 3 euros. El recorregut, com és habitual, surt del Museu de la Mediterrània i les persones subscriptores del Diari de Girona i El Punt podran gaudir d'un 2x1.

El gran cap de setmana torroellenc arrencarà el dissabte a les 10h amb l'obertura de la mostra comercial, que enguany estarà ubicada íntegrament a l'Espai mentre que l'espai adjacent serà destinat als més petits de la casa amb multitud de jocs, tallers i entreteniments. Aquest és l'epicentre de la fira, al voltant del qual s'articulen tot un seguit d'espais i àmbits expositius.

A l'exterior de l'Espai Ter s'hi distribuiran unes 200 parades entre el passeig de Catalunya, que acollirà el Mercat de Sant Andreu i la Mostra de vehicles nous i d'ocasió; i el passeig Vicenç Bou, on hi haurà la fira d'artesans, l'exhibició de maquinària agrícola i una exposició de vehicles clàssics. La inauguració oficial de la fira es farà a les 11 h.

Campanya de promoció de productes de proximitat

Dins l'Espai Ter agafarà importància la promoció dels productes de proximitat, ecològics i del Parc Natural. S'ubicaran estands amb tastets de productes com oli, sucs de fruita o infusions d'herbes per posar alguns exemples.

La Fira de Sant Andreu coincidirà en el temps amb una campanya consistent en decorar diversos locals comercials buits de Torroella de Montgrí amb promoció de productes de proximitat i del Parc Natural, en unes decoracions fetes per Les Parisines.

Santi Serra torna a la Festa del Cavall

Després de l'absència dels darrers dos anys a causa de la pandèmia torna la Festa dels Cavalls amb l'espectacle de Santi Serra com a reclam principal. Les persones amants dels cavalls podran gaudir durant tot el cap de setmana d'una àmplia varietat d'especialitats hípiques: manejabilitat de carruatges, exhibició d'alta escola amb regnes llargues, de doma clàssica, de carrusel, volteig infantil, ponis o salts per posar alguns exemples.

Paral·lelament, hi haurà l'espai comercial eqüestre. Juntament amb les exhibicions eqüestres, les passejades amb ponis i carros i les demostracions de forja i farratge de cavalls acabaran d'arrodonir un cap de setmana dedicat al món del cavall.

L'actuació estrella de la Festa del Cavall serà, sens dubte, la que protagonitzarà el reconegut Santi Serra, amb el seu espectacle de doma natural on mostrarà el seu mestratge amb aquests animals. Serra actuarà el dissabte i diumenge a les 18h de forma gratuïta i en acabat signarà el seu nou llibre a l’Espai Ter.

El campionat de campions es manté al costat de l'Espai Ter

Un dels actes més esperats és, sens dubte, el Concurs de Gossos d'Atura- Memorial Jordi Muxach i Pagès, que cada any aplega un públic molt nombrós provinent d'arreu de Catalunya. Enguany és una data ben especial ja que el Campionat de Campions arriba a la seva 30a edició. Com l'any passat el Concurs s'ubicarà a l'aparcament del costat de l'Espai Ter, diumenge a les 10.30h.

Hi participaran Leyla Ortiz amb la Naixa, Moisès Tarrés amb la Mel, Miquel Sastre amb en Tronc, Miquel Adrover amb en Xeco, Hilari Novillo amb en Beyon, Jon Olivares amb en Bizi i Gaizka Etxeniz amb en Laster. Repeteix de jutgessa Gillian Howell i de mestre de cerimònies Raül Muxach.

Presència de noves races de vaques

El vessant ramader de la fira tornarà a estar protagonitzat pels animals de granja. Enguany les vaques agafaran importància amb la presència de noves races. La Fira de Sant Andreu també és l'escenari escollit per a la celebració del Campionat Provincial de Girona de Coloms de Raça, que tindrà lloc al local comercial del passeig Catalunya, 24. L'exposició es podrà visitar de 10 a 20 h i el lliurament de premis es farà el diumenge a les 12 h.

Activitats per a tots els públics

Durant el cap de setmana s'han programat moltíssimes activitats de tota mena, amb l'objectiu que tothom, grans i petits, hi tingui el seu espai.

Entre les activitats paral·leles hi ha un Torneig de Petanca dissabte al és 10h als Jardins John Lennon a càrrec del Club de Petanca de Torroella de Montgrí, visites guiades a l'església de Sant Genís tant dissabte com diumenge; exhibició de gimnàstica rítmica dissabte a les 12.30h a càrrec del Club Gimnàstic Montgrí; un taller de menjadores d'ocells a càrrec de Gisfera diumenge a les 10.30 i les 12.30; una sortida per conèixer les espècies invasores del Ter a càrrec de Gisfera diumenge a les 16h; una tarda de concurs a càrrec de l'AFA del Petit Montgrí diumenge a les 18h i un concert amb els cors Sol Ixent, Móndeveus i Anselm Viola diumenge a les 18h a l'església de Sant Genís.

Cercaviles i cultura popular

La cultura popular també tindrà un espai destacat a la Fira de Sant Andreu amb la cercavila del Drac dissabte a les 19h amb inici al Passeig de l'Església i la cercavila pels carrers de la Vila diumenge a les 12h amb inici també al Passeig de l'Església.

Actes paral·lels que es fan dijous, divendres i el Pomatec el dia 2 de desembre

Malgrat que oficialment la fira comença dissabte hi ha diversos actes que s'escapen del cap de setmana. Dijous 24 Unió de Pagesos ha organitzat una xerrada sobre les novetats del DUN 2023 a les 19.30 h al seu local.

Divendres es presentarà la selecció d'articles anuals de la Revista Emporion al Museu de la Mediterrània a les 18.30 i una hora més tard s'inaugurarà l'exposició 'Viure a mas, en femení, el passat recent, avui i el futur pròxim de la dona al mas' a la capella de St Antoni, en una exposició organitzada per l'Associació de Masos de Torroella de Montgrí i l'Estartit. Aquest mateix divendres, coincidit amb el Dia Internacional contra la Violència Masclista es llegirà el manifest contra aquesta xacra social a les 18h a la Plaça de la Vila.

L'altra gran acte que s'escapa del cap de setmana de la Fira de Sant Andreu és el Pomatec, que enguany es farà el divendres 2 de desembre. Es tracta de la jornada técnico-econòmica de la poma que organitzen l'Ajuntament i Afrucat, una trobada sectorial de referència. És aquell moment de l'any en què el sector de la poma s'atura i analitza on és i com avança, i si ho fa amb bon ritme d'altres variables, com el consum, el preu, l'exportació i la resta de la producció.