Més de 1.500 persones es manifesten a Girona aquest Primer de Maig

Els sindicats exigeixen a les patronals que desbloquegin els convenis col·lectius

l Primer de Maig ha fet sortir al carrer un any més centenars de gironins. Més de 1.500 persones -segons dades de la Policia Municipal- han secundat la crida dels sindicats majoritaris per protestar contra la precarietat del mercat laboral. Sota el lema 'S'ho volen carregar tot', la manifestació ha tingut com a principals reivindicacions la salvaguarda dels drets dels treballadors, així com el manteniment dels drets universals de l'educació i la sanitat i el dret a l'habitatge digne.

Els sindicats han alertat de la cruesa de la realitat a les comarques gironines on, segons les darreres dades de l'atur, ja hi ha més 94.000 persones sense feina (25% de la població activa). "Cada dia es queden a l'atur més de 50 gironins i com que no es crea ocupació un de cada tres no pot tornar a treballar", ha alertat la secretària general de la UGT, Dolors Bassa. "Avui és un dia per gastar sabates i clamar pels drets de la classe treballadora", ha manifestat Bassa.

El secretari general de CCOO a Girona, Bartomeu Compte, ha exposat una altra dada preocupant: hi ha més de 12.000 persones a les comarques gironines que no cobren cap prestació. Entre les diverses reivindicacions, Compte ha reclamat a les patronals que desbloquegin els convenis col·lectius que s'han de renovar però encara estan sobre la taula. "La reforma laboral està deixant via lliure a què es carreguin la negociació col·lectiva i això no ho permetrem, si cal sortirem al carrer cada dia", ha alertat el secretari general de CCOO, que assegura que en aquests moments hi ha quatre convenis col·lectius en aquesta situació. 

La manifestació ha sortit puntual al migdia de plaça Independència i ha continuat per l'avinguda Jaume I, ha girat pel carrer Pompeu Fabra i ha creuat la plaça Catalunya per acabar a la plaça del Vi, on s'ha fet la lectura dels manifestos per part dels dos líders sindicals.

200 persones a la manifestació alternativa

A plaça Catalunya, la marxa ha coincidit amb una altra manifestació alternativa convocada per moviments anticapitalistes. Sota el lema "Contra l'atur i la dictadura del capital, organitzem-nos. Som el poble! Tenim el Poder!", unes 200 persones han seguit un recorregut diferent i han cridat proclames en contra de la gestió dels sindicats: "Ja n'hi ha prou de pactar, ara és hora de lluitar". Al seu pas per davant de la Cambra de Comerç, han llençat boles plenes de pintura i també han enganxat cartells a les seus d'alguns bancs.

'Escratche' simbòlic de la CUP

Unes hores abans, a les deu del matí, la CUP ha protagonitzat un 'escratche' "simbòlic" davant la seu de la Cambra de Comerç de Girona. Allà, primer han organitzat un esmorzar popular i després han tallat el trànsit a l'avinguda Jaume I per llegir un manifest.

Posteriorment, han empaperat l'entrada de la Cambra de Comerç amb cartells i també hi han buidat un sac ple de fems, sota la mirada atenta d'agents antidisturbis dels Mossos d'Esquadra que han seguit de prop l'actuació dels joves però que no han intervingut en cap moment. Posteriorment, han repetit l'acció en algunes seus properes de bancs. Cap d'aquestes accions ha registrat incidents.