Unes 200 persones caminen fins el Coll de Banyuls per a reclamar a França la reobertura del pas

Albera sense Frontera ultima una denúncia al Tribunal Contenciós de Montpeller

La caminada múltiple programada per avui des de diversos punts de la geografia de l'Alt Empordà i la Catalunya Nord fins al Coll de Banyuls en protesta pel tancament de la frontera ordenat pel Prefecte dels Pirineus Orientals des del gener de 2020, ha aplegat unes 200 persones.

L'acte ha estat organitzat per l'entitat Albera sense Frontera i hi han participat onze clubs excursionistes del Rosselló i l'Alt Empordà, que han arribat a Banyuls a les dotze del migdia. En total han estat set columnes que han recorregut distàncies entre 2 quilòmetres -la més curta- i 26 quilòmetres -la més llarga- que han fet corrent els que han sortit de la Jonquera.

La meteorologia ha condicionat la convocatòria amb la presència de la tramuntana i que dissuadit alguns grups que havien anunciat la seva participació. Tot i això s'han fet els actes tal com s'havia anunciat consistents en un parlament a càrrec del President de l’Albera Sense Frontera, Pere Becque, explicant la situació actual i les properes accions per forçar l’obertura dels passos de frontera. Seguidament ha actuat la Coral Feminista de Perpinyà interpretant “Venim del Nord, venim del Sud” i s'ha finalitzat l'acte amb una foto de grup.

A partir d'ara des d'Albera sense Frontera estan ultimant noves accions, com ara la preparació dels documents per a presentar una denuncia al Tribunal Contenciós Administratiu de Montpeller i demanar a la justícia francesa que es defineixi sobre el tancament dels passos fronteres.

També està previst que pel 24 de novembre, a iniciativa de diputats europeus catalans, es realitzarà una videoconferència entre eurodiputats i els batlles de Banyuls de la Marenda i Espolla. Alhora, Eric Andrieu, diputat europeu francès ha fet arribar una pregunta sobre el tema al Ministre de l’Interior francès.

L'acció arriba després que el passat mes d'octubre El prefecte dels Pirineus Orientals, Rodrigue Furcy, va anunciar que la frontera al Coll de Banyuls no s'obrirà fins, com a mínim, l'any vinent. Furcy explicava que ara no es donen les condicions per fer-ho però es comprometia a estudiar reobertures parcials.

El prefecte entén les peticions dels municipis afectats a nivell econòmic i "simbòlic" però remarcava que la demanda s'inscriu en un període de gran pressió migratòria i que el risc terrorista no s'ha de "minimitzar". També alertava que han augmentat els intents del crim organitzat de creuar la frontera per aquests passos –amb diverses detencions- i que el coll de Banyuls podria convertir-se en una "ruta alternativa" de la delinqüència i els fluxos migratoris. A més, remarcava que malgrat el tancament, durant aquest any en aquest punt han detingut 64 estrangers en situació irregular.

El pas fronterer entre Espolla (Alt Empordà) i Banyuls de la Marenda (Rosselló) es va tancar l'11 de gener del 2021 amb un filera de rocs per ordre precisament de la prefectura dels Pirineus Orientals -la representació del govern francès a Catalunya del Nord-, que al·legava que volia "contenir la immigració irregular i l’amenaça terrorista". El prefecte es va reunir a principis de setembre amb l'associació Albera sense fronteres.