L'Alt Empordà demana la reobertura del pas fronterer del Coll de Banyuls

Porta tancat des de gener del 2021 per ordre de la Prefactura dels Pirineus Orientals

El ple del Consell Comarcal de l'Alt Empordà va aprovar dimarts una moció presentada per JxCAT on es reclama l’obertura dels dos passos fronterers que encara continuen tancats des de l’11 de gener del 2021 per la Prefectura dels Pirineus Orientals. Concretament els de coll de Manrella i el del coll de Banyuls. Aquest darrer en especial, per la seva transcendència en l’àmbit de les relacions socials, econòmiques i laborals entre els dos territoris.

Des de la Prefectura dels Pirineus Orientals al·leguen que són mesures antiterroristes i que eviten la immigració il·legal, cosa que des del Consell Comarcal es considera una contradicció total amb les disposicions del Tractat de Schengen. “Ni els motius expressats per la Prefectura ni la situació sanitària actual justifiquen la decisió de mantenir el tancament d’aquestes vies de comunicació”, defensa la moció.

Segons el grup comarcal de JxCAT, aquest tancament ha tingut un impacte negatiu en les activitats econòmiques, en les relacions laborals i socials i en el desenvolupament de serveis essencials entre els pobles veïns, com també amb els de la resta de la comarca. “Si la voluntat és la de dificultar els llaços de catalanitat que uneixen les dues comunitats, afirmem que, el que no es va aconseguir amb el Tractat dels Pirineus, no ho aconseguiran un grapat de blocs de formigó”, afegeixen.

La moció, aprovada per tot el plenari amb una abstenció del Grup Comarcal de Ciutadans, expressa, a més, el suport a les administracions públiques i organitzacions civils del cantó de la Costa Vermella, que s’han mobilitzat de cara a constituir una associació que lluiti judicialment contra aquest tancament.