El Lluèrnia posa punt i final a una edició on ha recuperat la normalitat

Llum i foc han omplert els carrers d'Olot

El festival de foc i llum Lluèrnia d'Olot (Garrotxa) ha tornat entre el dijous i fins ahir al seu format habitual després de dos anys d'afectacions per la pandèmia. El certamen ha proposat un itinerari que ha convertit el barri de Sant Miquel i el seu entorn en el centre del festival.

L'objectiu era posar en valor aquesta zona, arran de l'expansió urbanística que ha experimentat la ciutat cap a altres sectors, que ha desdibuixat el seu paper de porta d'entrada des de Girona. Lluèrnia, però, també ha situat part de les seves activitats al centre d'Olot, tant amb accions prèvies com amb instal·lacions ubicades a l'Hospici o a la plaça Major, punt d'inici del recorregut. L'itinerari finalitzava a la plaça de Sant Miquel, on es es va fer l'espectacle final consistent en l'encesa del niu de foc.

D'altra banda, la convocatòria artística d'enguany ha rebut més d'una trentena de propostes. La comissió organitzadora en va triar cinc, 'La flama que maig s'apaga', una instal·lació homenatge a l'arquitecta Maria Danés, es va deixar fora de la selecció per incloure-la directament a la programació d'aquest any. La instal·lació, de fet, marcarà l'inici del recorregut del Lluèrnia, a la plaça Major. Aquests cinc projectes se sumaran a una vintena més que formaran part del circuit proposat pel festival Lluèrnia 2022.

El festival d'enguany, a més, ha comptat amb la col·laboració de les escoles i instituts de la comarca, amb propostes que s'han basat respectivament en un homenatge a Leonci Quera, artista olotí amb obra vinculada al barri de Sant Miquel, i en la construcció d’una seqüència d’un zoòtrop.

Pel que fa al teixit associatiu d’Olot, Lluèrnia ha seguit amb la iniciativa que va arrencar l'any passat, proposant una temàtica comuna que permeti desenvolupar una sèrie d'instal·lacions situades en els carrers transversals entre la Plaça Major i la Plaça Verge del Carme.

La col·laboració amb altres entitats que presenten instal·lacions o activitats en ocasió del festival actualment s'ha concretat en propostes de coproducció, intercanvi o incorporació directa que són: AOAPIX, Binari, EASD Olot, Pim pam pum Foc! i Xarxa Transversal.

El Teatre Principal d'Olot també ha contribuït en el Lluèrnia 2022 amb la programació d'Orpheus de la companyia catalana Insectotròpics, un espectacle entre la performance, el live art i el concert, que es va poder veure el dijous i divendres.