El Festival Torroella de Montgrí estrena nou espai i nova direcció

Montse Faura lidera una edició més educativa i popular amb quatre concerts familiars i l'OFF Estartit

La 33a edició del Festival de Torroella de Montgrí impulsa una nova edició estrenant nova seu a l'Auditori Espai Ter i nova directora, Montse Faura. L'Auditori aporta al festival un valor afegit pel que fa a l'acústica, la comfortabilitat i l'aforament. D'altra banda, Faura té la voluntat que, a partir d'ara, educació i cultura vagin de la mà en el marc del Festival, de manera que enguany s'inclou un programa paral·lel amb quatre concerts familiars per tal d'apropar la música als més petits i l'OFF Estartit, que oferirà concerts de jazz, música tradicional i d'autor.

L'edició estarà marcada per la presència d'artistes de primer nivell de l'escena internacional. El Festival de Torroella, que s'inaugurarà el proper 19 de juliol, té previst augmentar considerablement l'assistència de públic pel canvi d'ubicació a l'Auditori, que compta amb 485 butaques. Amb aquesta nova seu, el festival pretén potenciar les activitats que ha ofert des de la seva creació al 1981, però també arribar a nous públics pel seu emplaçament.

El director artístic del Festival i President Joventuts Musicals Torroella, Josep Lloret, ha recordat que "a partir d'ara la pluja o la tramuntana ja no seran un problema i l'Auditori ampliarà les possibilitats de treballar l'estreta relació entre cultura i educació que l'edició d'enguany vol establir". Tanmateix, el certamen no deixa el seu tradicional emplaçament a l'església de Sant Genís, on oferirà dos concerts amb programes adients per a l'acústica del temple.

Artistes de l'escena internacional

Diversos artistes de primer nivell de l'escena internacional oferiran concerts com ara el 'Sona Bach', que trasllada l'essència creativa del compositor alemany combinant les noves tecnologies i la música interpretada en directe; el 'PaGAGnini', amb quatre grans violinistes que repassaran alguns dels moments més importants de la música clàssica fusionant-los amb altres estils musicals o l'espectacle pedagògic 'Brass, Brass, Brass', que convida al públic més jove a endinsar-se en les obres de grans compositors com Bach, Strauss o Mozart.

Concerts familiars i OFF Estartit

La nova vessant pedagògica del festival es deu a la dedicació de la nova directora, Montse Faura, al món de l'educació. Per això s'han programat quatre concerts familiars - a més dels setze que se celebraran en el marc del Festival i dels quatre de l'OFF Estartit -, amb la voluntat d'apropar la música clàssica als més petits.

En el marc dels concerts familiars també s'inclou la projecció del primer llarg metratge de Charles Chaplin, 'El Noi', durant la qual diversos músics improvisaran, com es feia a l'època del cinema mut, peces de Mompou, Granados i Falla.

La programació de l'OFF Estartit pretén crear nous públics, fomentar la participació i la creació, i democratitzar la cultura. S'inclouen igualment quatre concerts que se celebraran amb les Illes Medes com a teló de fons i que copsaran quatre estils musicals diferents: música d'autor; música tradicional i popular; jazz i músiques d'arreu del món.

Entre aquests quatre concerts destaca el que oferirà el 30 de juliol el grup instrumental de la Cellera de Ter (Girona), Orchestra Fireluche, que treballa des de 2002 amb instruments de joguina i reciclats. Cal destacar també el concert 'Latin Roots', en què la jove cantant austro-veneçolana, Patricia Moreno, interpretarà composicions i arranjaments propis, cançons tradicionals de Venesuela i un gran repertori de 'latin-jazz'.

Acadèmia 1750, Artista Principal Convidada

L'artista convidat d'aquesta edició del Festival de Torroella de Montgrí és la seva orquestra resident, l'Acadèmia 1750, que oferirà el concert inaugural el proper 19 de juliol, coincidint amb la inauguració de la nova seu. "Volem enviar un clar missatge per recordar que l'Acadèmia 750 tindrà la seva seu a l'Auditori i això li permetrà oferir als músics d'aquí la possibilitat de fer-se conèixer i de demostrar la seva vàlua", ha declarat el director artístic del Festival i President Joventuts Musicals Torroella, Josep Lloret.

A part del concert inicial, l'Acadèmia 750 també oferirà un altre el 26 de juliol juntament amb el Cor de la Catedral de Berlin, i un de monogràfic dedicat a la música simfònica de Ferran Sor, en el marc del tradicional concert que el Festival dedica cada any a la memòria d'Ernest Lluch.

El Festival també té una gran oferta de música barroca, amb concerts com ara el de l'Orquetra Barroca de Frigurg en què es reviurà Bach interpretant la integral de les 'Suites Orquestrals'; o el del grup Hesperion XXI, dirigit per Jordi Savall i que tancarà la tanda dels sis concerts de música renaixentista i barroca.

Tindran lloc també una sèrie de recitals de grans pianistes com Elisabeth Leonskaja (2 d'agost), el canari Ivan Martin (15 d'agost), el basc Joaquín Achúcharro (22 d'agost) i Uri Caine (28 d'agost).

Apropar la cultura

El Festival Torroella de Montgrí presenta també altres novetats com una nova modalitat de venda d'entrades i packs "per tal de democratitzar la cultura i apropar-la a la gent que, per la situació actual, no pot accedir-hi", segons ha explicat la nova directora del Festival, Montse Faura.

A més, s'inicia el programa 'Porta la teva tribu!' mitjançant el qual la persona que compri les entrades podrà enviar un 'link' als seus amics per mostrar-los on està emplaçat. D'aquesta forma, ells podran reservar una butaca al costat i podran assistir gratuïtament a un dels concerts.