La Fundació Sant Vicenç de Paül celebra els 125 anys demanant ajuda per manca de finançament

Maria Solés alerta que el servei socioeducatiu Ksameu podria desaparèixer

La Fundació Sant Vicenç de Paül de Figueres (Alt Empordà) ha commemorat el vespre de divendres el 125è aniversari amb un acte d’agraïment a totes les persones que han contribuït en la tasca socioeducativa de l’entitat. L’esdeveniment s’ha celebrat a l’Auditori Caputxins, que s’ha omplert per l’ocasió d’exalumnes, exprofessors i persones que al llarg de la seva vida han estat vinculades a la fundació.

L’acte també ha permès donar a conèixer una campanya de cerca de donatius. Tal com ha explicat la directora de la Fundació Sant Vicenç de Paül, Maria Solés, l’entitat necessita trobar finançament donat que “la situació econòmica actual ens conduirà, probablement, a tancar la meitat del servei socioeducatiu Ksameu a partir del mes de febrer”. Aquest fet es traduiria en deixar d’atendre 70 joves -així com les seves famílies- i a rescindir el contracte de 3 educadores.

Fent gala de la trajectòria de l’entitat, però sense deixar de banda l’explicació sobre la delicada situació econòmica que viu en aquests moments la fundació, la directora ha demanat la solidaritat dels figuerencs i figuerenques, que va ser crucial des dels seus inicis fins al tancament de l’escola l’any 2005.

En el seu discurs, Solés ha incidit en les principals preocupacions de l’entitat, com són que els infants siguin hereditaris de la pobresa, els alts índexs de fracàs escolar i l’exclusió que senten les famílies desfavorides en tots els àmbits de la vida. Davant d’això, ha conclòs que la feina de la Fundació Sant Vicenç de Paül, des de fa 125 anys, és ajudar infants i joves a desenvolupar les seves habilitats i aconseguir que tinguin referents de qui aprendre.

Amb el títol Empremtes! Imatges... Records... Testimonis, l’acte conduït per la periodista Anna Punsí -exalumna de l’escola- ha començat amb la benvinguda de Sor Rosa, la filla de la caritat i secretària de la Fundació, que ha donat pas al muntatge audiovisual ‘Empremtes’, un repàs amb documents gràfics la trajectòria de la Fundació. A continuació han pujat a l’escenari quatre persones vinculades en diverses èpoques a l’entitat: Joan Oriol i Martí Augé, expresidents de l’AMPA de l’Escola, Llum Salvo, exalumna i exprofessora de l’Escola i Carme Huerta, actual voluntària de la Fundació.

El president de l’entitat, Mossèn Miquel Àngel Ferrés també ha dirigit unes paraules a l’auditori recordant que amb llarg de la seva història “la Fundació, amb la base de l’amor, ha practicat les tècniques educatives, socials i pedagògiques per atendre les necessitats dels figuerencs”. Així, davant l’actual situació econòmica, Ferrés ha indicat que fan falta recursos per portar a terme una tasca com la que fa Ksameu a Figueres i ha sentenciat: “seria un pecat social que s’haguessin de tancar projectes com aquest per falta de recursos”.

L’alcaldessa de la ciutat, Agnès Lladó, ha clausurat els parlaments d’aquest vespre recordant que va passar 10 anys de la seva vida a l’escola Sant Vicenç de Paül de Figueres, de la qual conserva moltes anècdotes, records i aprenentatges. Ara, des de l’alcaldia, “tinc la sort de veure com aquest esperit que jo vaig conèixer segueix ben viu amb projectes com Ksameu” ha indicat, i ha anunciat que “entre tots trobarem aquests recursos que calen, perquè els infants es mereixen tenir aquest acompanyament i educació que tots vàrem poder tenir”.

L’acte d’aniversari ha comptat amb l’actuació de la coral Veus Empordaneses, que ha precedit el lliurament d’obsequis als membres del patronat de la Fundació, a l’equip d’educadores i a les persones voluntàries. Per tancar l’acte s’han bufat simbòlicament les espelmes de l’aniversari desitjant una llarga vida a la fundació.