Enxampat un gironí d'un grup internacional que cometia estafes romàntiques a la xarxa

La banda va engalipar una dona de la Rioja i prendre-li 23.000 euros

La Policia Nacional ha atrapat un gironí que formava part d'un grup internacional especialitzat a cometre estafes romàntiques a través de les xarxes. L'home, que és nigerià i té 38 anys, feia d'intermediari i era qui recollia els diners de les víctimes per, posteriorment, entregar-los als membres de la banda.

Els agents l'han pogut identificar, juntament amb altres mitjancers, després que una dona resident a la Rioja denunciés que l'havien ensarronada i li havien estafat 23.000 euros. La víctima va conèixer un suposat metge a través de les xarxes, que va contactar amb ella a través d'un perfil fals, i li va fer creure que estava a l'estranger i necessitava que li fes transferències per enviar-li paquets o diners a casa seva.

La investigació del cas, que han portat a terme agents d'investigació de la Policia Nacional de la Rioja, va començar aquest setembre passat. La víctima, un dona, va denunciar que li havien aconseguit estafar més de 20.000 euros mitjançant aquest engany, que es coneix com l'estafa romàntica. La dona va explicar que un desconegut va contactar amb ella per xarxes socials (a través d'un perfil que després va resultar ser fals) explicant-li que era metge i que treballava a l'estranger.

Després de conversar durant mesos, van començar una mena de relació sentimental a distància. Aleshores, ell va demanar-li si li podria enviar un paquet a casa seva, perquè li guardés fins que tornés a Espanya, i ella hi va accedir. Al cap de pocs dies, una suposada empresa de transports li va demanar que ingressés 2.900 euros per costejar les despeses de duanes, i ella els va ingressar en un compte bancari que li van proporcionar.

Després d'aquest primer engany, el suposat metge li va demanar a la víctima que fes sis transferències més. En total, abans de denunciar l'estafa, va arribar a enviar fins a 23.000 euros a diferents comptes corrents (tots ells, espanyols).

Ara, la Policia Nacional ha identificat qui hi havia al darrere d'aquests comptes. Són tres homes i una dona, amb domicilis a Madrid, Holanda, la Corunya i Girona. En el cas del gironí, es tracta d'un nigerià de 38 anys.

El seu paper, intermediari

Segons informa la policia de la Rioja, aquest gironí feia el rol de 'mula' dins l'entramat internacional que cometia les estafes. És a dir, es dedicava a obrir comptes bancaris, o fins i tot donava el seu particular, perquè la víctima hi ingressés els diners. Després, ell els transferia a d'altres membres de la banda -que estaven per damunt seu dins l'organització- o bé els retirava des d'un caixer automàtic i els entregava en mà als integrants de la xarxa internacional.

La Policia Nacional explica que, en el cas de les estafes romàntiques, és "habitual" que les xarxes criminals que les porten a terme es dediquin a captar intermediaris, amb l'objectiu de dificultar que s'esbrini el destí final dels diners. "Els capten a través de gent de confiança o bé s'aprofiten de la seva situació personal, oferint-los diner fàcil", concreta la Policia Nacional de la Rioja.