Un coet xinès fora de control obliga a restringir els vols a l'aeroport de Girona

L'aparell ha iniciat un reingrés descontrolat i potencialment perillós a l'atmosfera

ACTUALITZAT 10:11h | Part d'un coet xinès, el Long March 5B, està a punt de caure a la Terra, posant en perill la circulació aèria a gran part de Catalunya per la qual cosa s'ha restringit per aquest matí l'espai aeri i prohibit l'aterratge o enlairament d'aeronaus des de l'aeroport de Girona-Costa Brava, un dels amenaçats juntament amb els aeroports del Prat, Reus i Eivissa.

El coet, amb una estructura de 21 tones mètriques, ha començat un reingrés descontrolat i potencialment perillós a l'atmosfera. Aquest seria l'últim mòdul de l'estació, que només li faltaria rebre la versió xinesa del telescopi Hubble de la NASA, Xuntian que es llançarà a principis de 2023 i pot provocar una altra alerta pel descontrol d'un coet.

Segons les últimes previsions que ha calculat la The Aerospace Corporation, l'etapa central del Long March 5B, tornarà a l'atmosfera a les 12:12h a Espanya (11:20 UTC), amb un marge de 4 hores d'aquest divendres, 4 de novembre. El coet en el moment de l'enlairament mesurava 17,8 metres, tenia un diàmetre de 4,2 metres i pesava al voltant de 23,3 tones.

Les seves dades de The Aerospace Corporationes es basen en l'anàlisi de la informació recollida per la Xarxa de Vigilància Espacial de la Força Espacial dels Estats Units i pot anar variant, per la qual cosa haurem d'estar atents a les publicacions del compte.

Com en ocasions anteriors, és probable que la zona de l'impacte no se sàpiga fins uns minuts abans de la reentrada en la Terra. Els objectes que venen de l'espai viatgen a velocitats que aconsegueixen els 28.164 quilòmetres per hora, cosa que significa que un error d'una hora en el temps de reingrés es tradueix en un error de 28.164 km en la ubicació prevista de l'accident.

Afectacions aèries

L'Aeroport de Girona només tenia un vol registrat aquest matí entre les hores que afectaria l'entrada a l'atmosfera del coet xinès (entre les 9:00h i les 10:18h), el vol de Ryanair FR9802 provinent de Stansted Londres que aterrava a les 10:00h a la terminal de Vilobí d'Onyar però que ni tant sols s'ha enlairat i s'ha quedat al Regne Unit. Posteriorment s'ha enlairat a les 10:00h per aterrar a Girona a les 11:44h.

Pel que fa a l'Aeroport del Prat, aquí la complicació és notable i els endarreriments afectaran a centenars de vols que ho arrossegaran al llarg de tot el dia d'avui.