Inauguren a Palafrugell una escultura en homenatge a Frederic Sirés

Va treballar en l'expansió de les havaneres arreu del país

 La Fundació Ernest Morató, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Palafrugell (Baix Empordà), va inaugurar una escultura el passat dia 1 de novembre, per honorar la memòria de Frederic Sirés. Una escultura que ha estat dissenyada pel palafrugellenc Carles Reig, i que quedarà instal·lada als Jardins del Camp d'en Prats.

Sirés va ser nascut a Begur però vinculat a Palafrugell durant molts anys fins la seva mort, fa 51 anys (el 7 d’octubre), va ser un personatge clau amb un grup reduït de palafrugellencs, per expandir l'havanera des de les tavernes d'on es cantava habitualment als escenaris de tot el país, fins esdevenir l'indiscutible fenomen popular que és actualment.

L’escultura que es pot veure al Camp d’en Prats representa dues claus de solfa que es converteixen en dues ales, fet que també representa un homenatge a unes de les obres més conegudes de Sirés, La Gavina. Aquesta composició és una de les havaneres catalanes més conegudes arreu. Escrita originàriament en castellà pel mestre Frederic Sirés, la va traduir ell mateix al català al cap de pocs anys d'haver-la creat.

Es tracta d'una peça que la gran majoria de grups han incorporat al seu repertori, així com d'altres intèrprets que no executen habitualment l'havanera, però que la consideren una peça de gran bellesa com perquè formi part del seu repertori, com és el cas de Marina Rosell o fins i tot alguna cantant portuguesa. La Gavina  és una de les poques havaneres que la gran majoria de catalans saben de memòria.

L'acte obert va comptar amb la intervenció de la Coral Mestre Sirés dirigida per Fèlix Pérez, que conjuntament amb el grup Port-Bo van interpretar La Gavina.