Girona s'omple el primer dia de Fires de Sant Narcís sense restriccions després de la pandèmia

A les onze s'ha celebrat la missa de Sant Narcís i a les dotze s'ha fet la tronada d'honor als quatre rius

Girona viu aquest dissabte el primer dia de Fires de Sant Narcís sense cap mena de restriccions després de la pandèmia. La ciutat s'ha despertat emboirada, però amb el pas de les hores el cel s'ha anat aclarint i ha pujat la temperatura. Això ha permès als gironins i visitants passejar pel mercat i la fira d'atraccions gairebé amb màniga curta, pocs dies abans d'encetar el novembre.

Algunes de les activitats destacades d'aquest dissabte han estat la missa de Sant Narcís, que s'ha fet a la basílica de Sant Feliu a les onze o la tronada en honor als quatre rius, que ha fet trontollar la plaça Catalunya a les dotze. A més, durant tot el dia es poden visitar els museus de la ciutat de forma gratuïta

Si bé les darreres Fires de Sant Narcís ja se celebraven sense perímetre ni restriccions d'aforament, a les d'enguany s'hi suma que ja no es requereix ni fer ús de la mascareta -com sí que passava l'any passat en espais interiors i exteriors on no es podia garantir la distància de seguretat-. Una altra de les característiques d'aquestes fires sembla que serà la calor. I és que les altes temperatures d'aquesta tardor marquen les activitats, a les que es pot assistir gairebé en màniga curta de dia i sense jaqueta de nit.

Un fenomen que s'ha pogut comprovar aquest primer dia de fires, amb molta gent passejant amb roba de principis de tardor. Aquestes riuades de gent, com és habitual, han omplert el centre de la ciutat on també hi havia molts vehicles mirant de trobar aparcament. Una de les activitats que ha aplegat força gent aquest matí ha estat la missa de Sant Narcís a la basílica de Sant Feliu, que s'ha celebrat puntualment a les onze. Una hora més tard, a plaça Catalunya, s'encenia la traca en honor als quatre rius que la ciutat, que ha estat precedida per la música dels grallers de la Fal·lera Gironina.

A banda, des de ben d'hora, s'han col·locat paradetes entre la plaça Independència i a plaça Jaume Vicenç Vives amb una oferta molt variada entre comestibles, joies, joguines o roba, entre d'altres. I del que també s'ha pogut gaudir són les atraccions instal·lades a la Devesa; tot i que aquest matí només estaven en funcionament les destinades a infants, on alguns pares es queixaven del preu dels bitllets que ha augmentat respecte a l'any passat. "Em sembla recordar que pagàvem 3 o 3,5 euros i ara tot val 4; haurem de restringir les atraccions una mica", comentava un pare.

Un altre dels plats forts d'aquesta primera jornada són les portes obertes als museus. Durant tot el dia, aquells que ho vulguin, poden accedir a qualsevol dels cinc espais de què disposa la ciutat de forma totalment gratuïta. Aquests són el Museu d'Arqueologia de Catalunya - Girona, el Museu d'Art, el Museu d'Història, el Museu d'Història dels Jueus i el Museu del Cinema. Tot i ser de franc, l'afluència de visites semblava tranquil·la aquest matí.

Aquesta nit, a La Copa hi actuaran a partir de dos quarts d'onze Nöia, seguir de Sonic Beast i Milenrama. Ho faran arrencant en paral·lel amb el tradicional correfoc amb els Diables de l'Onyar, que comença a la mateixa hora de la plaça del Vi. La nit acabarà com és costum amb la festa a les barraques, que han recuperat el format habitual amb espais independents per a cada entitat. Serà la segona nit de festa, després que Adala i Lágrimas de sangre inauguressin l'escenari principal divendres a la nit.

Menys gent a barraques

Els assistents a aquesta primera nit de festa, tenen la sensació que no s'ha recuperat l'afluència prepandèmia. Aleix Jordà, que passejava entre les paradetes del mercat aquest matí, ha explicat que ahir a la nit "hi havia menys gent que l'any passat". Una altra veïna de la ciutat, Carla Cañizares, hi ha coincidit dient que després de la covid se les esperava "molt plenes i molt vives, però s'han apagat".

Les fires de Girona s'allargaran fins al pròxim 6 de novembre amb un programa amb més de 200 activitats. Aquí s'hi engloben cites tradicionals com els gegants, la diada castellera o la pujada del pilar, però també n'hi ha de noves. Algunes d'aquestes apostes primerenques són la celebració de la primera anxovada amb concert de Les Anxovetes i Arjau, dimarts 1 de novembre a les cinc de la tarda al parc del Migdia o un combat de glosa a la mateixa ubicació dimecres dia 2 a les set de la tarda.