Santa Coloma de Farners aprova la nova composició de Govern sense els independents

En el ple també es van acordar les modificacions a les ordenances fiscals

L’Ajuntament de Santa Coloma de Farners (Selva) ha fet oficial avui la composició del nou equip de Govern. Esquerra Republicana (ERC) i Junts per Catalunya (JxCat) han remodelat l’equip sense els dos representants d’ISC-IdSelva, Pep Prat i Gemma Coll, “per manca de compromís amb l’equip de Govern en un tema tan fonamental com és l'aprovació de les ordenances fiscals”.

El passat dilluns 24 d’octubre, en el ple extraordinari, ERC i Junts van aprovar -amb els vots en contra d’Independents, PSC i CUP- la modificació de les ordenances fiscals reguladores dels tributs municipals per a l’exercici 2023.

Independents va votar-hi en contra perquè no estava d'acord en incrementar la taxa d’escombraries. La proposta que plantejava IdS per fer front a l'augment de la factura de l'electricitat -inversió de 1,7 milions d’euros en plaques solars per autogeneració d’energia- era inviable d'aplicar-la al 2023, consideren ERC i Junts.

Les àrees que fins ara gestionaven els regidors d’IdS queden reestructurades de la següent manera: Gent Gran (Anna Camps), Salut (Jordi Sitjà), Medi Ambient (Ricard Pujol), Participació Ciutadana (Gemma Cantal) i Turisme (Emilià González). L’activitat que es portava a terme a l’àrea de Promoció de la Ciutat es redistribuirà en d’altres àrees. L’equip de Govern, amb aquesta recomposició, estarà format per:

  • Joan Martí –Alcalde- (ERC-AM): Hisenda i Administració Electrònica
  • Mireia Mitjavila (ERC-AM): Cultura i Comunicació
  • Anna Camps (ERC-AM): Acció social, Habitatge i Gent Gran
  • Carme Dilmé (ERC-AM): Educació
  • Jordi Sitjà (ERC-AM): Esports, Medi Natural i Salut
  • Ricard Pujol (ERC-AM): Urbanisme, Transport i Medi Ambient
  • Carles Roca (JxCat-Junts): Governació i Promoció Econòmica
  • Emilià González (JxCat-Junts): Festes, Comerç i Turisme
  • Gemma Cantal (JxCat-Junts): Joventut, Entitats i Participació Ciutadana
  • Jonathan Sirés (JxCat-Junts): Obres Públiques, Serveis Municipals i Indústria

La modificació d’ordenances fiscals

Al ple extraordinari es va aprovar, per majoria, la modificació d'ordenances fiscals. L’únic impost que augmenta és l’ICIO (Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres), mentre que el de l’IBI (Impost sobre Bens Immobles) es manté.

Pel que fa a les taxes, s’ha aplicat un increment general del 10% que corresponen a l’augment de l’IPC, aproximant el valor d’aquest tribut cap el preu del servei. En aquest cas hi ha tres excepcions: a l’Escola d’Adults s’hi afegirà un 10% addicional i a l’Escola Municipal de Música un 5% (el major efecte que té el cost del personal en aquests serveis, comparats amb altres) mentre que la taxa d’escombraries serà inferior a aquest 10%.

A la taxa de recollida d’escombraries es mantenen les bonificacions ja existents per persones grans i famílies nombroses en funció de la renda, la bonificació per compost, i s'afegeix la bonificació per ús de la deixalleria. Per exemple, s’actualitza el preu per sota del seu cost passant d’un import de 181,20 euros  per habitatge o pis al nucli urbà i per a promoure el reciclatge s’ha previst una bonificació del 15% pels usuaris de més de 7 entrades anuals a la deixalleria.

Al ple extraordinari també es va destacar que el pressupost de l’Ajuntament del 2023 tindrà una despesa bàsica i ineludible de 909.000 euros per dos motius. Per un costat, per la pujada del preu de l’electricitat i combustible en 472.000 euros, enfocada principalment en l’enllumenat públic. Per l’altre, per la bonificació dels sous dels treballadors de l’Ajuntament que s’incrementa a 437.000 euros: inclou una quarta anualitat compromesa, al 2019, al ple per la Valoració de Llocs de Treball, i també l’increment del Govern espanyol del 2,5 % dels salaris inclòs, per normativa d'obligat compliment, en els Pressupostos Generals. Per contrarestar una part d’aquests costos, les regidories de l’equip de Govern s’han compromès a reduir la despesa de 2023 per un valor de 300.000 euros aproximadament.