Girona commemora el centenari del naixement de Torres Monsó

L'acte servirà per presentar l'escultura 'Univers' que anirà al parc Central de Rafael Masó

L'Ajuntament de Girona commemorarà el centenari del naixement de l'escultor Francesc Torres Monsó el proper dilluns 7 de novembre. L'acte es farà a les set de la tarda i el punt de trobada serà davant de l'escultura que l'artista té davant del Centre Cívic de Santa Eugènia, 'La Mamaroca'. Després, l'acte es traslladarà a dins de la Marfà on hi haurà persones vinculades al món de l'art i relacionades amb l'artista, com ara Pep Admetlla, Glòria Bosch, Jordi Font o Carme Ortiz. Finalment es presentarà el projecte d'escultura pòstuma de Torres Monsó, 'Univers'. Aquesta escultura es col·locarà al parc Central de Rafael Masó per iniciativa de l'Ajuntament de Girona.

Francesc Torres Monsó va néixer el 7 de novembre del 1922 a Girona. De la seva trajectòria professional en destaquen diverses escultures que es poden veure a la via pública de Girona. Una d'elles és 'a, b, c, q' coneguda com les lletres toves i que s'ha convertit en tota una icona de la ciutat. Aquesta escultura està instal·lada davant de la Delegació del Govern a Girona. També a la ciutat hi ha l'escultura 'Llapis', que es pot veure dins de l'institut Santiago Sobrequés o 'La Mamaroca', instal·lada al davant de Can Ninetes.

Precisament aquesta escultura serà el punt de trobada de l'acte que commemorarà el centenari del naixement de l'artista, que ha organitzat l'Ajuntament de Girona. El vicealcalde de la ciutat, Quim Ayats, ha destacat que amb aquest homenatge volen "posar en valor" la figura de l'escultor i també "el seu destacat llegat artístic".

Torres Monsó va rebre el premi Athenea de la ciutat de Girona el 2002, en reconeixement a la dedicació de l'escultura i l'art en general i també a la vinculació de l'artista amb la ciutat. La commemoració del seu naixement seguirà a la Marfà on l'alcaldessa i el vicealcalde faran uns discursos.

També hi participaran alguns artistes que estaven vinculats a Torres Monsó, com ara Pep Admetlla, Glòria Bosch, Jordi Font, Carme Ortiz, Josep M. Oliveras i Magdala Perpinyà. Després, l'ajuntament presentarà el projecte 'Univers'. Es tracta d'una escultura pòstuma de Torres Monsó i que el consistori ha decidit col·locar al parc Central de Rafael Masó.

L’acte serà presentat per la cap del servei d’Arts Visuals, Museus i Patrimoni Cultural de l’Ajuntament de Girona, Carme Sais, i comptarà amb la presència de la família de l’artista. Elisa Torres tancarà les intervencions dedicades a la memòria de l’artista en representació de la família.