L'Observatori del Campus de Salut tem que una possible pròrroga dels pressupostos congeli el nou Trueta

Els metges demanen que el Departament reconegui el Trueta com a centre de complexitat nivell 6

L'Observatori del Campus de Salut Girona tem que si no s'aproven els pressupostos de la Generalitat es paralitzi el projecte del nou hospital Trueta. Un dels portaveus de l'observatori, Antoni Codina, ha remarcat que l'hospital "fa massa que està al límit" amb el finançament i per això volen que es materialitzi el nou hospital a partir del 2023 amb una primera partida pel projecte dins dels pressupostos catalans.

Segons els metges, si el pla funcional s'acaba a mitjans del 2023 -tal com està previst- cal que Salut inclogui una primera partida pel nou hospital i que permeti donar forma al projecte. En paral·lel, els representants de metges han demanat que Salut reconegui el Trueta com a centre de complexitat del nivell 6.

Fa mig any el Col·legi de Metges de Girona impulsava la creació de l'Observatori del Campus de Salut Girona. Es tracta d'un organisme que vetlla perquè es compleixin els terminis promesos en la construcció del nou hospital i que cada sis mesos farà un balanç de com va el projecte. En aquesta primera valoració, els membres de l'observatori han mostrat la seva "preocupació" perquè la "inestabilitat política" no comprometi altra vegada el futur hospital, tal com va passar el 2006.

De fet, Antoni Codina ha recordat que el 2006 el Parlament de Catalunya va aprovar el projecte del nou Trueta. La inestabilitat política amb el tripartit al capdavant i la posterior crisi econòmica van deixar el projecte en un calaix fins que ara s'ha decidit reiniciar el projecte i construir-lo entre Girona i Salt per dotar-lo d'un campus de Salut amb infraestructures de recerca i docència al voltant.

Els membres de l'observatori han recordat que amb la previsió d'aquesta construcció, el Trueta va deixar de rebre inversions de millora en la infraestructura i això l'ha portat a "una situació límit". El president del Col·legi de Metges de Girona, Josep Vilaplana, ha celebrat que mentre no es construeix el nou centre, el Departament de Salut ha apostat per "fer créixer" l'actual edifici amb noves inversions i millores a l'edifici.

Ara, els membres de l'observatori tenen "por" que hi hagi una pròrroga en els pressupostos i que el projecte quedi congelat. De fet, des de l'observatori reclamen que s'inclogui una partida pel nou hospital de cara als pressupostos del 2023. Recorden que si es compleixen tots els terminis previstos, a mitjans de l'any que ve s'acabarà el pla funcional i per això creuen que Salut hauria d'aprofitar aquest marge per començar a donar forma al projecte.

Celeritat i implicació amb Salt

En paral·lel a les pors del futur del Trueta, els membres de l'observatori han assegurat que l'Ajuntament de Girona ja té el projecte d'urbanització molt avançat i hi ha un document a exposició pública "amb quatre possibilitats de la zona" per ubicar-hi una part del nou campus de salut. Tot i així, Vilaplana ha recordat que la part del campus que pertany a Girona és "molt menor" que la de Salt.

De fet, a l'observatori el preocupa les gestions urbanístiques que ha de fer aquest consistori. Segons detallen els portaveus d'aquest organisme de control, el consistori ha de negociar "amb molts propietaris". "L'ideal seria comprar totes les parcel·les, però això no és possible", ha afegit la directora de l'Idibgi i també membre de l'observatori, Marga Nadal.

Per aquest motiu demanen als departaments de Salut i de Presidència que s'impliqui en aquests tràmits i ajudi a desencallar-los per poder complir amb els calendaris previstos i arrencar les obres el 2024. En aquest sentit, Nadal apuntava que el Govern podria incloure diners als pressupostos del 2023 que servissin perquè Salt pugui comprar part de les parcel·les.

Més complexitat i finançament pel Trueta

En paral·lel a la construcció del Campus de Salut, els membres de l'observatori han demanat a Salut que reconegui el Trueta com a centre de complexitat del nivell 6 (actualment és nivell 5). Segons Codina aquest reconeixement tindria un efecte sobretot de finançament, ja que el centre podria arribar a rebre "20 milions d'euros més al cap de l'any".

Segons els metges i membres de l'Observatori del Campus de Salut Girona, el Trueta és el centre de referència de la demarcació i realitza "moltes intervencions d'elevada complexitat". Tot i així, aquesta complexitat no s'acaba traduint en més finançament. Pels membres de l'observatori, aquesta millora en els ingressos implicaria més recursos per millorar el material i també el personal.