Anna Ferrer o Pep Gimeno Botifarra primeres confirmacions del Festival Càntut de Cassà

Les entrades per a aquests espectacles es posaran a la venda el 25 d’octubre al web

El projecte Càntut. Cançons de tradició oral avança algunes de les propostes que es podran veure a la sisena edició del Festival, que tindrà lloc del 18 al 20 de novembre a Cassà de la Selva (Gironès). Es tracta de Pep Gimeno Botifarra, Anna Ferrer, l’espectacle Les Eines del Cor Jove Amics de la Unió i diverses activitats al voltant del centenari de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya. Les entrades per a aquests espectacles es posaran a la venda demà, dimarts 25 d’octubre a les 10 h al web del festival.

En espera de presentar tota la programació a final de mes, el projecte Càntut confirma diverses propostes per a la pròxima edició del Festival, una de les tres branques del projecte, que treballa tot l’any per recollir i difondre les músiques de transmissió oral. Durant un cap de setmana, Cassà de la Selva es convertirà en l’epicentre d’aquest repertori, amb una trobada que vol fer viure unes cançons que formen part de la cultura dels Països Catalans, a més de proporcionar diverses ocasions per cantar col·lectivament.

Entre les propostes que s’hi podran veure, destaca el concert d’Anna Ferrer (divendres 18 de novembre, a 3/4 de 8 del vespre, la Sala del Centre Recreatiu). L’artista menorquina oferirà Parenòstic, un espectacle cru i sofisticat en el qual posa en equilibri els seus dos universos: tradició i creació. A la seva música hi caben jotes, fandangos, romanços i també ranxeres i boleros, sense oblidar la recuperació de les tonades de camp que han anat caient a l’oblit. Un homenatge a la saviesa popular i a la seva Menorca natal.

També participarà al Festival el cantador de Xàtiva Pep Gimeno Botifarra (dissabte 19 de novembre, a 1/4 de 8 del vespre, la Sala del Centre Recreatiu), amb un espectacle en què interpreta un bon grapat de cançons tradicionals de la seva comarca natal, La Costera, però també d’altres punts del País Valencià. Una successió de jotes, fandangos, cants de batre, masurques, havaneres, malaguenyes, granaïnes i romanços que ha anat recollint al llarg de la seva trajectòria vital i musical.

Una altra de les propostes és l’espectacle Les Eines, del Cor Jove Amics de la Unió (diumenge 20 de novembre, a 1/4 de 7 de la tarda, la Sala del Centre Recreatiu). Una coprpoducció del Càntut, l’(a)phònica, Festival de la Veu de Banyoles, la Fira Mediterrània de Manresa, el Teatre Auditori de Granollers i el Museu de la Vida Rural, amb la participació de David Soler i Marcel Bagés que testimonia les melodies que a principis del segle XX acompanyaven milers de pagesos durant les jornades al camp. Les tonades marcades pel ritme de les aixades, les forques i les falçs reviuen polifònicament en una proposta trencadora que combina harmonies complexes, ritmes corporals, els propis sons de les eines i molta electrònica.

El mateix dia, membres del Cor Jove Amics de la Unió oferiran un taller pràctic dirigit a infants d’entre 9 i 14 anys i les seves famílies sobre les cançons del nostre passat i present (diumenge 20 de novembre, a les 11 del matí, Can Trinxeria). Per participar-hi, cal inscripció prèvia a cantut@cantut.cat.

Cent anys de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya

Per commemorar el centenari de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, enguany el Festival comptarà amb diverses activitats. Durant tot el cap de setmana, es podrà visitar l’exposició 100 anys de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya (Can Trinxeria, gratuït). Una mostra comissariada per Jaume Ayats i produïda pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que posa en valor el projecte de recol·lecció folklòrica més ambiciós dut a terme en la història catalana, i que vol ser una síntesi de la convulsa història d’aquest gran projecte –estroncat amb l’esclat de la Guerra Civil Espanyola– i una apel·lació a mantenir viu tot aquest llegat. La inauguració tindrà lloc el divendres 18 de novembre a 1/4 de 7 de la tarda i es podrà assistir a visites comentades amb el mateix comissari, el dissabte 19 de novembre, a 2/4 de 7 de la tarda, i diumenge 20 de novembre, a les 12 del migdia.

El Festival també comptarà amb la presentació del filòleg i estudiós de la cultura popular catalana Salvador Rebés (dissabte 19 de novembre, a 2/4 de 12 del migdia, Can Trinxeria), que explicarà la vessant més humana i les anècdotes més rellevants d’alguns dels materials de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya recollits a les comarques gironines.

En aquesta edició també hi participarà el doctor en Antropologia Social i Cultural Jordi Tomàs, que oferirà una presentació sobre les missions de recerca a les comarques de la Selva i la Garrotxa que van realitzar Joan Llongueres i Joan Tomàs (avi del mateix Jordi Tomàs) l’estiu del 1922 i que estan incloses dins l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya (diumenge 20 de novembre, a les 5 de la tarda, Can Trinxeria).

Nascut l’any 2012 per recollir i difondre la música de transmissió oral recordada per la gent més gran de les comarques gironines, el projecte Càntut. Cançons de tradició oral compta amb tres branques: el cançoner allotjat a www.cantut.cat, el Festival, i les produccions pròpies, propostes que vinculen la tradició amb l’actualitat i entre les quals es troba l’Hostal Càntut, entre d’altres. Aquest 2022, el projecte Càntut. Cançons de tradició oral ha esta guardonat amb el Premi Nacional de Cultura, atorgat pel CoNCA, i amb un dels Premis Alícia de l’Acadèmia de la Música.