Activen el suport psicològic pels familiars de les víctimes arran de l'accident a Capadòcia

La consellera Meritxell Serret s'ha desplaçat fins a Lloret de Mar

El Govern de Catalunya ha activat els protocols de suport psicològic i acompanyament a les víctimes i familiars de les persones afectades per l’accident de globus aerostàtic que ha tingut lloc avui a la localitat turca de Göreme, a la regió de la Capadòcia, que ha deixat dues víctimes mortals.

Ho ha explicat la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, en una atenció als mitjans que s’ha convocat d’urgència a Lloret de Mar per actualitzar la informació contrastada fins ara sobre la tragèdia. Les víctimes són Maria Cristina Baltrons, de 62 anys, i Dolors Masana, de 64, veïnes de Lloret de Mar (Selva). Cinc persones més han estat ingressades en hospitals de la zona, dues de les quals ja tenen l’alta, dues continuen ingressades i una és a l’UCI. Totes formaven part d’un grup de 22 de persones del municipi que viatjaven juntes. L’alcalde de Lloret de Mar, Jaume Dulsat, ha acompanyat la consellera Serret en la compareixença.

“Des del primer moment, des del Govern hem vetllat per fer tot el seguiment i acompanyament a les persones afectades in situ i també a les seves famílies”, ha informat la consellera Serret, que ha afegit que l’executiu “s’ha posat a la seva plena disposició”. “El primer que hem volgut fer abans de traslladar cap informació als mitjans és assegurar-nos que teníem un fil d'informació obert amb les persones afectades i molt especialment amb les famílies, sobretot de les dues persones que han perdut la vida”, ha explicat Serret.

La titular d’Acció Exterior i UE ha subratllat la necessitat de “ser curosos amb la informació i d’avantposar sempre el respecte a les persones afectades per l’accident”. “Aquesta priorització serà la que seguirem les properes hores a l’hora de traslladar l’evolució de les persones que continuen hospitalitzades i de la resta de membres del grup”, ha insistit.

La consellera Meritxell Serret també ha informat els mitjans que el Govern ha establert diàleg i s’ha ofert per ajudar el Ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació espanyol i el cònsol que ha desplaçat el mateix ministeri a la zona. Alhora, s’ha posat en contacte amb les autoritats locals i s’ha coordinat molt especialment des del primer moment amb l'Ajuntament de Lloret de Mar. “Ens hem posat en marxa per poder donar suport, sempre en plena coordinació amb el Ministeri i les autoritats locals, oferint suport psicològic i acompanyament a les famílies”, ha precisat la consellera Serret. El Govern també ha activat els departaments de Salut i d'Interior per ajudar a fer les tramitacions per al retorn, tant la repatriació de les persones que han perdut la vida com de les persones que estan hospitalitzades i la resta de membres del grup.

Per la seva banda, l’alcalde de Lloret de Mar, Jaume Dulsat, ha traslladat el seu condol a les famílies de les víctimes, a qui ha expressat “la solidaritat del poble de Lloret de Mar” i ha ofert el suport de l’Ajuntament en tot el que calgui. “Atès l’impacte emocional que ha suposat per a la població aquest tràgic accident, s'han declarat tres dies de dol oficial al municipi i se suspenen tots els actes públics durant aquests tres dies”, ha informat l’alcalde. Avui a les 20 h es farà un minut de silenci.

El Govern es posa a disposició d’autoritats i familiars

Al llarg del matí, el Departament d’Acció Exterior i UE ha posat en marxa els protocols que s’activen en casos d’emergències de catalans a l’estranger. Entre d’altres, la consellera Serret s’ha posat en contacte amb les autoritats locals turques per posar el Govern de Catalunya a la seva disposició, com també ho ha fet amb el Ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació espanyol i amb el cònsol d’Ankara, que s’ha desplaçat al lloc dels fets. La coordinació amb l’Ajuntament de Lloret de Mar també ha estat immediata i prioritària.

El Govern també ha activat els canals de suport a les famílies afectades, concretament el servei de suport psicològic per a les famílies que ho necessiten, i Exteriors està en coordinació amb els Departaments de Salut i Interior per fer l’acompanyament. El Govern té un representant a Istanbul a disposició dels familiars de les víctimes i de totes les persones afectades per acompanyar-los i ajudar en tots els tràmits que puguin sorgir, sempre en coordinació amb autoritats locals i Ministeri. El Departament d’Acció Exterior també ha habilitat el correu emergencies.exteriors@gencat.cat per a aquells ciutadans i ciutadanes que requereixin de més informació sobre l’accident.