Girona vol congelar els impostos i taxes per a l'any que ve: ''Ara no toca apujar-los''

La regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas, reclama a l'Estat més recursos i un "tracte just" per afrontar el 2023

Girona no vol augmentar els impostos i taxes per a l'any que ve. Seguint la mateix línia que han adoptat altres ajuntaments de grans ciutats com Figueres o Salt, l'equip de govern ha anunciat aquest dilluns que portarà a ple la proposta de congelar-los per no carregar més sobre els contribuents en un context d'escalada inflacionista.

La regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas, ho ha explicat en una roda de premsa posterior a la presentació dels números als diferents grups municipals amb qui haurà de negociar l'aprovació. Planas ha dit que no era el moment d'apujar-los i que l'Ajuntament assumiria aquest esforç tenint en compte que té els números sanejats, però ja ha deixat clar que quadrar el pressupost del 2023 costarà i molt. "Serà un any difícil per fer l'equilibri pressupostari per aquest ajuntament i per tots", ha dit.

Per això, ha apel·lat directament a l'Estat espanyol i li ha demanat que doti de més recursos els ajuntaments, l'administració més propera al ciutadà. En aquest sentit, ha dit que el 5% de transferències per la liquidació és insuficient i que cal equiparar aquest percentatge al 25% que es fa a les Comunitats Autònomes.

Planas ha reiterat que els sembla bé la mesura d'apujar el sou als funcionaris en aquest conjuntura econòmica però que per fer-ho calen recursos. "Només demanem un tracte just", ha insistit. La regidora també he alertat que les despeses de llum i gran de les arques municipals han augmentat exponencialment i que no saben com s'haurà d'afrontar tot plegat.

Unes despeses que, segons ha avançat, suposen un increment de 2,6 MEUR. "No conec cap regidor d'Hisenda que hagi aconseguit quadrar el pressupost per a l'any que ve", ha dit.

A banda de la congelació, les ordenances de 2023 preveuen una reducció de 15 euros en la taxa de tinença d'animals (de 35 a 20 euros); ampliar la d'ocupació de la via pública a negocis que serveixen per al repartiment de productes com ara d'Amazon amb una taxa de 915 euros o la creació d'una figura d'aparcament limitat de 30 minuts per afavorir les compres en comerços.

També s'agilitzaran els tràmits dels establiments en la gestió de la taxa per ocupació de la via pública. "Abans es feia en dos cops i ara ho farem en un sol tràmit a principis d'any", ha explicat.