Sant Joan de les Abadesses estrenarà biblioteca a principis del 2023 en un edifici històric

S'ubicarà a l'antiga escola Abadessa Emma, construïda entre el 1930 i 1935

Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) treballa en les obres de millora de la nova biblioteca que estarà disponible a principis de l'any vinent. L'actual, ubicada a carrer de l'Alcalde Pere Rovira, té només uns 60 metres quadrats i s'ha quedat petita. L'Ajuntament ha iniciat les obres de remodelació de la nova ubicació, l'edifici de l'antiga escola Abadessa Emma, un espai històric dissenyat per l'arquitecte Duran i Reynals, que estava en desús i amb risc de degradar-se.

La propietat és de la Fundació Espona amb qui el consistori ha arribat a un acord de lloguer durant 10 anys. El nou espai permetrà passar a tenir 325 m2. El cost per fer les millores és de 200.000 euros, una part assumida amb ajudes.

Els treballs de rehabilitació de l'edifici neorenaixentista de Duran y Reynals, que va acollir l'antiga escola Abadessa Emma, continuen avançant i la previsió és que finalitzi a principis de l'any vinent. Des de l'any 2017, quan l'institut que hi havia va passar a l'actual edifici de la Coromina del Bac, va quedar en desús. "Té un alt valor patrimonial i, tot i no ser municipal, vam considerar que calia arribar a un acord per poder-ne fer un ús públic i poder actuar-hi en el que fes falta per consolidar-lo", explica a l'ACN l'alcalde de Sant Joan de les Abadesses, Ramon Roqué.

Els treballs tenen un cost de 200.000 euros i se centren en la rehabilitació de la coberta, la reconversió de les antigues aules en espais diàfans així com una millora en tancaments per a l'eficiència energètica de l'edifici, que també es connectarà a una xarxa de calor de biomassa. Una part del cost es finançarà amb ajuts de la Diputació de Girona i la conselleria de Cultura, amb 50.000 euros respectivament, l'Institut Català de l'Energia i la resta, amb fons municipals.

L'actual biblioteca, al límit per la falta d'espai

L'actual biblioteca Josep Picola ocupa un espai de poc més de 60 m2 al carrer de l'Alcalde Pere Rovira, molt a prop del futur nou emplaçament. Una de les responsables, Anna-Belén Avilés, explica que des que va començar a treballar-hi fa gairebé quatre anys la falta d'espai s'ha agreujat. "Vaig començar que ja estava molt plena, però en aquests anys hem ocupat el vestíbul (amb llibres) i hem comprat estanteries per a seccions noves com el còmic", detalla.

A la pràctica, la falta d'espai no es limita només a nivell de consulta de fons sinó també per poder fer-hi activitats. "No és una biblioteca silenciosa, per a una família que vol venir a llegir un conte o algú a treballar amb la Wifi, sort que la gent és molt comprensiva", remarca.

La nova ubicació permetrà passar dels 63 m2 a més de 300 metres quadrats, però encara s'estarà lluny del que li pertocaria per la dimensió del municipi. El servei públic de biblioteques de Catalunya i el pla funcional assenyalen que haurien de situar-se entorn dels 900 metres.

Aquest fet, que fins ara ha sigut un hàndicap per poder acollir-se a ajuts de millores d'aquests equipaments, podria solucionar-se amb futures ampliacions. Roqué explica que al costat de l'antiga escola ja hi ha un edifici municipal i, a tocar d'aquest, un altre en desús que pertany a les Vedrunes. En els últims anys s'ha intentat arribar a un acord de compra però no ha arribat a bon port. L'alcalde, però, confia que en un futur es podrà desencallar i incorporar les dues finques a la nova biblioteca. Per aconseguir-ho, remarca, també caldrà el suport d'altres administracions.

Una futura ruta dedicada a Duran i Reynals

El consistori també ha tramitat una ajuda per actuar a l'exterior de la futura biblioteca, de l'arquitecte Duran i Reynals. L'edifici es va construir entre el 1930 i el 1935 sota el mecenatge de l'empresari Jaume Espona. Destaca pel pòrtic i els arcs que té a l'entrada feta amb terracota. L'edifici, a més, està molt a prop del monestir, al centre de la vila.

Més enllà de Barcelona i altres localitats com la Garriga , Sant Joan de les Abadesses també destaca per concentrar una part important d'edificis dissenyats per Duran i Reynals, com són l'edifici de La Caixa i la colònia de ca l'Espona. Per l'Ajuntament, una futura ruta per conèixer aquesta arquitectura pot ser un "bon reclam" per visitar la població.