'La gran farsa' explica el procés independentista en clau d'humor al Temporada Alta

El muntatge es situa "en un país imaginari" que explica "les costures del sistema"

El festival Temporada Alta estrena aquest divendres 'La gran farsa', un muntatge que explica el procés independentista en clau humorística. El muntatge es podrà veure al Canal de Salt (Gironès) i s'ubicarà en "un país imaginari", segons ha avançat el director, Ramon Simó.

Malgrat tot, Simó ha assegurat que "tot és imaginari però s'assembla molt a una realitat concreta". L'autor del text, Santiago Fondevila, ha explicat que la idea va sorgir arran de "l'enuig per una sentència injusta" i a partir d'aquí va intentar explicar "les costures del sistema" judicial i polític que hi ha a Catalunya i també a l'Estat. 'La gran farsa' s'estrenarà aquest divendres a Salt a les vuit del vespre i després farà temporada a la sala Beckett de Barcelona.

A través del gènere de la farsa, el Temporada Alta revisa el procés independentista amb l'estrena de 'La gran farsa', un muntatge dirigit per Ramon Simó i escrit per Santiago Fondevila. El text posarà a debat la monarquia i el sistema judicial emmarcat en el procés independentista que ha viscut Catalunya en els últims anys. Malgrat tot, el muntatge s'ubica "en un país imaginari" que té una monarquia i un sistema judicial "molt similar".

Amb aquest muntatge l'objectiu és que el públic vegi "les costures del sistema" amb "coses que tocaran de prop". Simó considera que "és necessari i útil" tractar aquests temes a partir d'un text d'humor perquè a partir del riure es poden despertar reflexions.

Malgrat tot, el director i l'autor del text afirmen que 'La gran farsa' és dels pocs muntatges que parla del procés independentista. Ramon Simó creu que parlar de la història immediata compta amb el risc de "fer-nos mal" però que cal fer-ho per "protegir-nos dels errors".

Per la seva banda, Fondevila ha assegurat que durant l'escriptura del text ha buscat sempre un paral·lelisme imaginari i "retratar conductes i arquetips" que ajudin als espectadors a referenciar les accions sense fer-ne una al·lusió directe. Amb això Fondevila creu que s'esquiven les possibles represàlies judicials que hi podria haver amb el muntatge. "Només és reconeixble pels més enterrats", ha afegit l'autor.

Per altra banda, el director del Temporada Alta, Salvador Sunyer, i el director de la sala Beckett de Barcelona, Toni Casares, coincideixen en què 'La gran farsa' és una aposta "valenta i desacomplexada" sobre el sistema judicial.

De fet, la idea del text surt arran de "l'enuig" que li va provocar "una sentència injusta" a Fondevila. A partir d'aquí s'ha anat elaborant el text i quan Simó opta per portar-ho a escena s'ha fet una revisió. Finalment, els actors han acabat "d'enriquir" el text.

La farsa sobre el sistema judicial i la monarquia estarà protagonitzada per Jordi Martínez, David Bagés, Xavier Ripoll i Santi Ricart. En la presentació del muntatge, Bagés ha assegurat que s'apropa "una mica al pallasso" per fer humor de la situació catalana.