La Diputació de Girona batallarà judicialment per l'ús del català

CiU, PSC i ERC acorden esgotar la via judicial en defensa de la llengua contra la sentència del TSJC

Rebuig sense fissures a la sentència del TSJC que anul·la part del Regalment per a l'ús de la llengua catalana de la Diputació de Girona, aprovat l'any també per unanimitat el 18 de maig de l'any 2010. Aquest reglament és una "posada al dia" del que datava de l'any 1996 i recull, entre altres, els mandats derivats del nou Estatut d'Autonomia o la Llei de política lingüística.

CiU, PSC i ERC han aprovat una moció que avala la decisió de la Diputació de recórrer la decisió judicial fins al final i, per tant, d'interposar recurs de cassació contra la sentència del TSJC.

Després de l'anàlisi de la sentència per part dels serveis jurídics de la Diputació de Girona, en Junta de Portaveus els grups han decidit mostrar públicament el rebuig a la resolució judicial. Així, CiU, PSC i ERC manifesten que "respecten" qualsevol sentència però que estan en "desacord unànime" amb la decisió del TSJC. "Per aquest motiu, el mandat d'aquest ple és que s'interposi un recurs de cassació davant del Tribunal Suprem", recull la moció.

A més, la moció també recull que la Diputació de Girona "mai ha qüestionat la cooficialitat del català i el castellà" tot i que "l'ús habitual i vehicular del català en el si de la Diputació respon a la realitat social de les comarques gironines, on la llengua habitual i d'ús social més estesa és el català". "Com que les administracions públiques han de reflectir la realitat social del seu territori, la llengua d'ús habitual de la Diputació ha de continuar essent el català", ressalta la moció.

Per tot això, tots els diputats han volgut "lamentar aquest nou atac a la llengua catalana" i han criticat que "una vegada més, un grup minoritari pretengui instrumentalitzar i polititzar la llengua i crear així un conflicte allà on no hi és".

La moció també recorda que la sentència "avala majoritàriament" el reglament d'ús del català i no dóna la raó a bona part de les acusacions dels denunciants, la plataforma 'Convivencia Cívica Catalana'.

Tot i que ha estat una moció consensuada, el president de la Diputació de Girona ha volgut que es votés a mà alçada en comptes de donar-la per aprovada per assentiment per donar "més solemnitat" a la decisió plenària.

28,8 MEUR per promocionar l'Aeroport

El ple d'aquest dimarts també ha donat el vistiplau al conveni de cooperació per al desenvolupament de les comarques gironines com a destinació turística, que garanteix una aportació de 28,8 MEUR (milions d'euros) en els pròxims quatre anys per promocionar l'Aeroport de Girona.

El conveni introdueix algun canvi, com ara que els aspectes relacionats amb màrqueting i publicitat les formalitzi Aeroports Públics de Catalunya, S. L. U. Així, aquesta entitat s'encarregarà de desenvolupar les activitats per promocionar l'aeroport que es decideixin des de l'Associació per a la Promoció i Desenvolupament de les Comarques Gironines (AGI).

El conveni detalla les aportacions que farà cada membre de l'AGI a promoció de l'aeroport entre el 2013 i el 2016. Cada any, aportaran 7,2 MEUR. 4,2 provenen del Departament de Territori i Sostenibilitat, 968.000 euros de l'Agència Catalana de Turisme, 1,2 MEUR de la Diputació de Giorna, 363.000 del Patronat de Turisme, la mateixa xifra que aporta l'Ajuntament de Girona i, finalment, la Cambra de Comerç participa amb 12.100 euros.