El Baix Empordà fa campanya a favor del consum de peix de proximitat

S'ha programat pel dèficit detectat en el desconeixement sobre el peix fresc

L'Espai del Peix de Palamós (Baix Empordà) ha acollit la Jornada del Projecte “De l’escola a casa”, divulgació i sensibilització del consum del peix a les famílies del Baix Empordà. En la jornada s’han donat a conèixer les actuacions i resultats del projecte. 

“De l’escola a casa” dona continuïtat al projecte “El peix a l’escola”. L’objectiu és donar resposta a un dèficit detectat en el coneixement del peix fresc i dels beneficis del seu consum entre les famílies de la comarca.

“El peix a l’escola” es va portar a terme en l’àmbit dels menjadors escolars dels centres educatius que es gestionen des del Consell Comarcal. Enguany el projecte té per objectiu fer un pas més enllà, desenvolupant una campanya de promoció del consum de peix de proximitat orientada als infants i treballant també en l'àmbit familiar. Per tal de seguir presents a l'escola, s’aporten materials didàctics per als equips docents i també jocs i activitats pel temps de migdia, en el marc del projecte Temps de Migdia Educatiu al Baix Empordà, impulsat per l’Àrea d’Ensenyament del Consell Comarcal.

El vicepresident primer del Consell Comarcal i conseller de Promoció Econòmica, Xavier Dilmé, destaca que “continuem portant a terme projectes per valoritzar el sector primer de la comarca, en aquest cas la pesca, i treballem per garantir-ne la  seva continuïtat intentant que els més petits, els futurs consumidors, tinguin l’hàbit de comptar amb el peix de proximitat en els seus hàbits alimentaris“. 

El projecte presenta diferents línies de treball: el joc de memòria Memopeix i la unitat didàctica: “El peix i la sostenibilitat”. A banda també es proposen xerrades de nutrició i showcooking. 

El Memopeix

Durant el projecte s’ha treballat en l’elaboració d’un joc de memòria, el Memopeix. Ha estat fet a mida pel projecte i amb il·lustracions de les diferents espècies de peixos que el componen, realitzades especialment, per tal d’afavorir l'aprenentatge entre els nens i nenes. Tracta sobre el peix i la sostenibilitat i s’hi inclouen 27 parelles de fitxes de joc, així com 27 fitxes descriptives de cada espècie amb una descripció del seu aspecte, on viu, la seva talla i algunes curiositats.

Es donaran dues unitats del joc a cada una de les escoles de la comarca i inicialment s’utilitzaran dins l'espai de menjador, amb la implicació de les empreses que elaboren els menús escolars, BoiSa i Eurest. En total hi ha participat uns 150 professionals dels diferents equips de menjador. Previ a l’ús del joc en l’espai del migdia per part del monitoratge del menjador, s’ha impartit una formació per orientar-los en les diferents opcions de joc que pot tenir el Memopeix. 

La Unitat Didàctica: “El peix i la sostenibilitat”

Des del Grup de Recerca en Educació Científica i Ambiental (GRECA) del Departament de Didàctiques Específiques de la Facultat d'Educació i Psicologia de la Universitat de Girona, s’ha elaborat un recurs educatiu sobre el consum responsable de peix, que porta per títol: “A quin ritme es mou el peix que mengem”, destinat a l'alumnat de Cicle Inicial d'Educació Primària de les escoles de la comarca del Baix Empordà.

Aquest recurs, permetrà abordar aspectes relacionats amb el peix des de la perspectiva de la sostenibilitat i va acompanyada d’una maleta pedagògica amb material complementari per tal de treballar amb els nens i les nenes.

Es presenta un recurs educatiu per treballar a l’escola el consum responsable de peix des d’una perspectiva de transformació curricular vers la sostenibilitat.

El recurs consta d’una guia didàctica que acompanya la capsa d’aprenentatge amb tot el material necessari perquè es pugui dur a terme a les aules i donar resposta al repte proposat. S’han fabricat 3 unitats de la caixa d’aprenentatge que estan disponibles al Centre de Recursos Pedagògics del Baix Empordà per a totes les escoles de la comarca que ho vulguin mitjançant la seva Mediateca. 

Xerrades de nutrició i showcooking

Durant els mesos de setembre i octubre s’han programat xerrades de nutrició, dirigides a les famílies de les 38 escoles de la comarca, sobre els beneficis que té el consum de peix en l'etapa d’infància. En total hi han assistit més de 180 persones. 

En la jornada, que ha estat benvinguda per part del regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Palamós, Emili Colls, s’ha presentat la Xarxa Agroalimentària d’on surt el projecte, a càrrec del conseller comarcal de Promoció Econòmica, Xavier Dilmé; GALP ha parlat de projectes de valorització del peix que ens apropen a les famílies, i les tècniques del Consell Comarcal han exposat els principals eixos i objectius del projecte. La Universitat de Girona ha presentat també la unitat didàctica que estarà disponible al centre de recursos perquè les escoles en puguin gaudir. 

El president del Consell Comarcal, Joan Manel Loureiro, ha tancat l’acte: “la cultura de mar ens defineix i ens fa més savis, cal vetllar perquè la mainada conegui el peix que es pesca a la nostra costa i el sàpiga apreciar. Aquest projecte requereix d’una gran coordinació entre els diferents agents que contribueixen en l’educació de la mainada i està essent un èxit, tal com ho va ser el projecte antecessor, El Peix a l’escola”. 

En acabar, el xef del restaurant Casamar i ambaixador de la Xarxa Agroalimentària del Baix Empordà, Quim Casellas, ha ofert un showcooking.