'Em vaig llevar, drogar i posar a tallar llenya'

L'acusat d'assassinar un empleat de banca de Roses es declara innocent

L'acusat s'ha negat a contestar les preguntes del fiscal i de les acusacions particulars i només ha respost les que li ha formulat el seu lletrat. Tot i això, el fiscal Víctor Pillado ha llegit l'interrogatori que tenia previst. Entre les qüestions hi havia, per exemple, quina explicació pot donar Porfirio Fernández a què als guants que l'assassí va abandonar a l'escena del crim hi hagués mesclat restes de material genètic seu i de la víctima o, també, com justifica el processat la troballa d'ADN seu a les ungles de la víctima.

El fiscal ha indicat també que hi ha proves cal·ligràfiques que conclouen que els papers amb amenaces que algú deixava al cotxe de la víctima dies abans del crim els havia escrit ell. Les notes contenien frases com ara "et mataré" o "ets un maleducat" i -fins i tot- insults com "fill de puta".

A més, l'acusació pública li ha preguntat si havia estat observant durant dues setmanes els moviments de la víctima per trobar el moment oportú per matar-lo i que ningú el descobrís. "Va triar el divendres perquè era l'últim dia abans que la víctima canviés el seu testament i eliminés la seva exdona?", ha preguntat el fiscal. En el moment del crim, Porfirio Fernández era la parella de l'exdona de la víctima, amb qui convivia.

A banda del testament, també hi ha altres indicis que apunten a un mòbil econòmic, segons les acusacions. El fiscal ha preguntat a Porfirio Fernández si culpava la víctima -que havia estat director d'una oficina de 'la Caixa a Roses- de què el banc volgués executar la seva hipoteca per impagament de les quotes.

Durant tot el seu interrogatori i el de les acusacions particulars, exercides pels lletrats Carles Monguilod i Sebastián Ruiz, Porfirio Fernández ha guardat silenci. Monguilod li ha preguntat si va ser la seva parella, que mantenia una mala relació amb el seu ex, qui el va incitar a cometre el crim i també ha recordat que al llarg de tot aquest temps ha rebut visites de la dona a la presó, inclús trobades bis a bis.

Trencar el silenci

El processat no ha trencat el seu silenci fins que ha estat el torn de preguntes del lletrat de la defensa, José A. Plaza. La defensa considera que els Mossos d'Esquadra es van inventar proves per inculpar Porfirio Fernández.

L'acusat ha explicat que el dia del crim (el 18 de setembre del 2009) es va aixecar a les 7 del matí i que no es va moure de casa seva fins al migdia. Fernández ha relatat que després de fer cafè per a ell i la seva parella -que encara dormia-, va baixar a una habitació on va estar consumint fumant heroïna.

Després, va sortir al jardí on va estar tallant llenya i fent cremes controlades de branques. Porfirio Fernández ha assegurat que va cremar "brossa", tot i que els Mossos d'Esquadra van trobar restes de roba i plàstic entre les cendres i creuen que l'acusat es va desfer així de la roba que hauria portat en cometre el crim.

Segons ha relatat l'acusat, no es va assabentar de la mort de l'exmarit fins hores més tard, quan va anar a declarar com a testimoni a la comissaria dels Mossos després de rebre una trucada de la seva parella.

L'home ha assegurat que no tenia mala relació amb la víctima i que el va sorprendre que els Mossos el detinguessin per assassinat. "En tot cas era ell qui em tenia gelosia i recel per la relació que mantenia amb la seva ex", ha declarat. Fernández ha afegit que mai havia anat a importunar la víctima a l'oficina bancària on treballava i que, tot i que hagués tingut problemes amb la seva hipoteca, no considerava que l'empleat bancari en fos el responsable.

Lesions arran d'un accident

Quan el van detenir, Porfirio Fernández tenia diverses lesions que, segons les acusacions, són compatibles amb ferides ocasionades per una persona que s'intentés defensar d'un atac. L'acusat ha donat una versió completament oposada de l'origen de les ferides i ha dit que algunes se les va fer després de caure amb la moto i altres -com la que tenia prop d'un ull- mentre feinejava pel jardí.

"No vaig notificar que havia caigut amb la moto perquè no tinc carnet de conduir", ha justificat el processat.

Per últim, Fernández també ha negat que viatgés fins a Madrid per comprar-hi il·legalment la pistola amb què l'assassí va disparar en dues ocasions contra la víctima, tot que sense tocar-lo.

Porfirio Fernández s'enfronta a una pena de 23 anys de presó per assassinat i tinença il·lícita d'armes. Està previst que el judici, que es fa amb jurat popular, s'allargui tota la setmana.

  • Porfirio Fernández, explica que aquell matí del crim estava drogant-se i tallant llenya