Comença el judici contra l'acusat de matar un empleat de banca a Roses

El processat s'enfronta a una pena de 23 anys de presó per assassinat i tinença il·lícita d'armes

Un jurat popular format per cinc homes i quatre dones serà l'encarregat de jutjar Porfirio Fernández, l'acusat de matar un empleat de banca a Roses (Alt Empordà). El processat s'enfronta a una pena de 23 anys de presó per assassinat i tinença il·lícita d'armes. Les acusacions sostenen que Fernández, que mantenia una relació amb l'exdona de la víctima, va planificar el crim a consciència. Va estudiar els moviments de la víctima i el va anar a esperar a primera hora del matí, quan sortia de casa i agafava el cotxe per anar a la feina. A dins del garatge li va disparar dos trets. Com que no el va tocar, el va apallissar i el va rematar a cops de culata. La defensa en demana l'absolució.

Primer jurat al nou Palau de Justícia de Girona. La Secció Tercera ha escollit aquest matí els nou membres del tribunal popular -cinc homes i quatre dones- que, durant tota la setmana, seguiran la vista contra Porfirio Fernández, l'acusat de matar a cops un empleat de banca de Roses el setembre del 2009.

El judici ha arrencat amb la lectura dels escrits de les parts. El processat s'enfronta a una pena de fins a 23 anys de presó, que li demanen tant el fiscal com l'acusació particular. Al seu escrit, el ministeri públic sosté que Porfirio Fernández va decidir matar l'altre -que treballava en una sucursal de 'la Caixa'- empès pels problemes que hi havia tingut anteriorment.


L'acusació està convençuda que el processat va planificar l'acció a consciència i que, dies abans del crim, es va dedicar a seguir els moviments de l'altre. Segons el fiscal, Porfirio Fernández va estudiar la rutina diària de l'empleat bancari i va decidir actuar a primera hora del matí, aprofitant el moment en què la víctima anava a buscar el cotxe al garatge per anar cap a la feina.

El 18 de setembre del 2009, cap a les set del matí, l'acusació pública sosté que Fernández es va esmunyir al pàrquing de l'edifici on vivia la víctima -situat al carrer Tarragona- i va esperar que l'altre hi anés a recollir el vehicle. El processat portava una pistola i també anava vestit amb una granota de feina i uns guants per evitar tacar-se i deixar proves.

Poca estona després, el treballador de 'la Caixa' va anar a buscar el cotxe. Quan ja havia obert la porta i s'havia assegut al seient del conductor, Porfirio Fernández va sortir del seu amagatall -s'havia posat darrere un altre cotxe- i, com recull l'escrit, va engegar dos trets a la víctima.

Com que no el va tocar i l'arma se li va encallar, el fiscal recull que l'acusat va començar a ventar una pallissa a la víctima i li va colpejar el cap repetidament amb la culata de la pistola. La víctima va morir a l'interior mateix del garatge a conseqüència de l'atac.

Porfirio Fernández es troba ingressat a presó des d'aleshores, pendent del judici. El fiscal li imputa un delicte d'assassinat i un altre de tinença il·lícita d'armes -no tenia llicència per a la pistola- i li demana una pena de 23 anys de presó. L'acusació particular, per la seva banda, es fa seu l'escrit del ministeri públic i també reclama la mateixa pena.

En matèria de responsabilitat civil, el fiscal també sol·licita que Porfirio Fernández indemnitzi els dos fills de la víctima amb 270.000 euros. L'acusació particular, per la seva banda, demana, a més, que el processat pagui 25.000 euros a la mare i 25.000 més al germà de la víctima.

Proves sòlides

L'advocat de la família, Carles Monguilod, assegura que durant la instrucció del cas s'han recollit "proves sòlides" que apunten a què Porfirio Fernández és culpable. Entre aquestes, hi ha el fet que es va trobar ADN de l'acusat a l'escena del crim (perquè l'assassí va abandonar la disfressa que portava al garatge).

Aquesta tarda, el tribunal, els advocats i els membres del jurat popular es desplaçaran fins a l'aparcament del carrer Tarragona de Roses per fer la inspecció ocular del lloc dels fets. La declaració de Porfirio Fernández s'ha fixat per demà al matí a primera hora.

Aquest és el primer cas de jurat popular que se celebra al nou Palau de Justícia de Girona. D'entrada, però, ja ha quedat clar que hi ha limitacions d'espai a la sala. I és que, per poder encabir les parts (fiscal i advocats) ha estat necessari posar més cadires.