Crida a recuperar la unitat de l'independentisme des de l'acte de l'1-O a Sant Julià de Ramis

Toni Castellà reclama sortir al carrer demà

Just davant del pavelló, on fa cinc anys va arribar la Guàrdia Civil a impedir el referèndum i on es van enregistrar de les primeres imatges de càrregues policials i resistència dels votants que van començar a omplir informatius, mitjans i les xarxes socials. Sant Julià de Ramis (Gironès) ha commemorat aquest divendres al vespre el cinquè aniversari de l'1-O amb un acte que s'ha acabat convertint en una crida als partits polítics independentistes a recuperar la unitat i remar plegats cap a la independència de Catalunya.

Ha obert l'acte l'alcalde de la població, Marc Puigtió, que ha recordat que fa cinc anys Sant Julià de Ramis volia "passar a la història" per ser un col·legi electoral on els veïns havien pogut votar i per ser el punt de votació de l'aleshores president Carles Puigdemont. "No volíem passar a la història perquè la Guàrdia Civil va venir a colpejar els veïns per evitar que poguessin votar", ha afegit Puigtió.

Amb les imatges d'aquell matí a la retina, l'alcalde ha fet una crida decidida "als tres partits independentistes" perquè trobin "la fórmula per anar plegats": "El poble va tot junt cap a un camí i el món municipal hi serà, també els alcaldes i alcaldesses que vam treballar per posar les urnes. Hem de treballar per tornar a posar les urnes, per trobar la manera d'anar tots plegats".

L'exdiputada i membre del col·lectiu lluita no-violenta, Gabriela Serra, ha defensat que aquesta unitat no només ha d'implicar els partits polítics, sinó el conjunt de la ciutadania: "La unitat, o la creem nosaltres des de baix o no es crearà des de dalt". "Segur que l'1-O, quan estàveu defensant col·legis, no preguntàveu a la persona que teníeu al costat què vota quan venen eleccions, ni el 3-O tampoc. No ho preguntàvem perquè érem poble, érem un instrument polític més enllà dels partits i les institucions polítiques, i això és el que hem de recuperar", ha subratllat Serra, que insta a "recuperar el carrer" i crida a la mobilització: "Cal desobeir, i desobeir profundament perquè això ens farà lliures".

El responsable de Relacions Institucionals del Consell de la República, Toni Castellà, ha demanat deixar de mirar l'1-O amb nostàlgia i passar a l'acció per tornar a recuperar el pols. Castellà ha qualificat de "desastre" el panorama actual entres els partits independentistes: "Però que sigui un desastre no vol dir que nosaltres ens haguem d'aturar, és una responsabilitat col·lectiva ressituar-ho". En aquest sentit, ha situat la manifestació convocada demà a Arc de Triomf com un espai per demostrar que continua el camí cap a la República catalana.

Segons Castellà, la recepta per sortir del moment de "crisi" actual és la mateixa que va permetre que es fes el referèndum: "Ens hem de posar d'acord tots els partits, totes les institucions i tota la ciutadania, no caiguem en la trampa que ens trenquin per la meitat". Malgrat diu que els partits estan "trencats entre ells", reclama llançar un missatge clar a l'estat espanyol amb les mobilitzacions de dissabte: "Que ni se'ls hi passi pel cap que renunciem a ser poble i que estem tossudament alçats per esdevenir un estat independent".