Un estudi determina com Girona s'ha convertit en la meca dels ciclistes

Els principals factors són la geografia, la connectivitat i l'anonimat, entre d'altres

Investigadors de l’Institut de Recerca en Turisme (INSETUR) de la Universitat de Girona (UdG) han determinat les cinc condicions clau que han propiciat “el desenvolupament exponencial” de la demarcació de Girona com a destinació de ciclisme de carretera. Aquests valors són la geografia, la climatologia, la connectivitat, la qualitat de vida i l’anonimat. Els resultats de l’estudi s’han publicat a la revista Journal of Outdoor Recreation and Turism.

Els professors de la Facultat de Turisme Lluís Mundet i Jaume Marin juntament amb l’antiga alumna del Màster en Turisme Cultural de la UdG i actual professora de la Facultat de Ciències Econòmiques de la Universitat Catòlica d’El Salvador, Adriana Figueroa, han treballat per escatir els motius del “creixement espectacular” del ciclisme de carretera a Girona.

En primer lloc, consideren que la geografia és un aspecte clau ja que la demarcació presenta diferents tipus de terrenys i una varietat de camins de bona qualitat, amb diversos nivells i graus de dificultat, a més de ciclovies. També destaquen la ubicació de Girona, una ciutat a la vora de la Costa Brava i els Pirineus. En segon lloc, els autors ressalten la climatologia d’aquesta àrea, la qual possibilita els entrenaments tot l’any.

Segons l’estudi, la connectivitat també és un factor indispensable per a l’expansió del ciclisme de carretera a la demarcació de Girona. En concret, es refereix a la proximitat a grans nuclis de transport: des dels aeroports de Girona i Barcelona així com l’estació del tren d’alta velocitat.

Finalment, la recerca apunta dos condicionants més: la qualitat de vida d’una “destinació tranquil·la, no massificada, amb serveis d’alta qualitat (allotjaments, gastronomia, salut, educació,...) i la gran activitat cultural i turística durant tot l’any”, i l’anonimat d’un lloc on “els ciclistes reconeguts passen desapercebuts”.

Més factors

A més d’aquestes cinc condicions clau, els autors incorporen a l’estudi més factors per entendre la creixent atracció d’esportistes estrangers que practiquen aquesta modalitat de ciclisme. L’article científic té en compte l’arribada de ciclistes professionals com Johnny Weltz, David Millar i Lance Armstrong, que s’han convertit en els principals ambaixadors i promotors de la destinació; la bona oferta de serveis per a ciclistes, amb l’aparició d’agències de viatges especialitzades (CycleTours Catalonia, Bike Breaks, Eat Sleep Cycle, Bikecat,...); i l’organització d’esdeveniments i proves de ciclisme a nivell internacional, com el festival Sea Otter Europe.

L’estudi també destaca la creació de clústers de ciclistes i ‘training camps’, les campanyes per a sensibilitzar sobre el ciclisme, l’esforç d’entitats públiques, el posicionament de la marca de cicloturisme a nivell internacional, i l’aparició d’empreses i projectes associats al ciclisme (CHPTR3, Rocacorba, La Fàbrica,...).

L’estudi s’ha dut a terme durant dos anys. En aquest temps, s’han fet entrevistes en profunditat a una desena d’agents vinculats al ciclisme de carretera a Girona. Entre altres, els investigadors han entrevistat els corredors Johnny Weltz i David Millar, “dues persones clau en el desenvolupament de l’activitat ciclista a Girona”.