Calonge i Sant Antoni inaugura el primer projecte d’habitatge cooperatiu per a joves

Els 14 habitatges tenen un lloguer d'entre 280 i 400 euros mensuals

Ha nascut un nou projecte d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús a les comarques gironines. Es tracta d’un edifici de nova construcció ubicat a Calonge i Sant Antoni (Baix Empordà), prèviament propietat d’una entitat financera, que s’ha rehabilitat per posar-lo a disposició a preu de cost per a joves menors de 35 anys del municipi. El divendres 16 de setembre a la tarda el projecte va ser presentat públicament per representants de l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni i de la cooperativa Sostre Cívic, amb la presència del secretari d'Habitatge i Inclusió Social de la Generalitat de Catalunya, Carles Sala, i l’Ateneu Cooperatiu de Terres Gironines. 

Avui, que fa poc més d’un any de l’inici de les obres de rehabilitació, el grup de cooperativistes que hi viurà està gairebé complet i pendent de les darreres gestions administratives. L’alcalde de Calonge i Sant Antoni, Jordi Soler i Casals, es dirigia a ells durant l’acte: “aquest és un projecte que neix de la il·lusió i de la convicció que les administracions hem de contribuir de forma clara a donar oportunitats als joves dels nostres municipis. Ara amb la inauguració d’aquests pisos posem a l’abast dels joves una oportunitat d'habitatge a preus assequibles. Per part de l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni aquest és un pas que tindrà continuïtat, per això seguirem impulsant polítiques que permetin a la ciutadania accedir a un habitatge digne a un preu raonable”.

El projecte, de 14 habitatges complets i un ampli pati d’ús col·lectiu, s’emmarca en l’estratègia de Sostre Cívic de recuperar patrimoni privat en desús, per tornar a l’habitatge la seva funció social des d’una gestió col·lectiva, de vocació pública i no-especulativa. Els habitatges es gestionen sota el model d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús: un model a cavall entre la propietat i el lloguer, en què la tinença de l’immoble pertany a la cooperativa, i on les veïnes que en són sòcies participen i gaudeixen d’un dret d’ús indefinit. 

Aquest mecanisme fa també possible que els habitatges tinguin un preu assequible: les quotes d’ús són d’entre 280 i 400 euros, i les sòcies i socis fan una aportació inicial retornable parcialment de màxim 5.500 euros. A més, quatre dels catorze habitatges estan dirigits a persones amb ingressos inferiors, amb quotes i aportació inicial més baixes. 

El pressupost total de la promoció, sumant els costos d’adquisició i la rehabilitació, ha estat de 1.560.000 euros, finançats íntegrament amb un préstec hipotecari de l’Institut Català de Finances de la Generalitat de Catalunya, i amb una aportació subvencional de 300.000 euros de l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni. En aquest sentit, Carles Sala, secretari d'Habitatge i Inclusió Social, ha remarcat durant l’acte que “amb aquest tipus de col·laboració el Govern vol afavorir l’adquisició d’habitatges per part d’ajuntaments, promotors públics, promotors socials i entitats socials de la Xarxa d’Habitatges d’inserció per destinar-lo a lloguer social per a col·lectius especialment vulnerables”.