Girona comptarà amb una unitat de vigilància i seguretat de drons dels Mossos

La unitat mòbil va inhibir 14 drons durant els Concurs de Focs de Blanes

El cos dels Mossos d'Esquadra desplegaran a la demarcació de Girona una seu de la Unitat de Dons i de la Unitat Tècnica de Seguretat Aèria que vetllarà pel compliment de la normativa i augmentar el control aeri a la zona, que en l'actualitat té els serveis centralitzats al Complex Central de Sabadell i ara es desenvolupen a Girona de forma periòdica mitjançant l'ús de dispositius portàtils. La Unitat Tècnica de Seguretat Aèria, a més d'investigar accidents aeris o inspeccionar aeròdroms, també detecta vols irregulars o prohibits de drons, especialment en dispositius rellevants com seria el cas durant la celebració del darrer Concurs de Focs de Blanes (Selva) on s'hi van desplaçar per evitar l'ús d'aquests aparells.

En els quatre dies que es va celebrar el certamen es van inhibir un total de catorze aparells que volaven dins la zona restringida molt a prop d'on es llençaven els coets. De totes aquestes actuacions, sis van tenir lloc en només 25 minuts la nit del dissabte. Segons explica el sergent Xavier Moya, cap de la unitat tècnica de seguretat aèria dels Mossos, "és difícil" que un coet impacti amb un dron "però no impossible", i de ser així "podria caure sobre la gent de la platja i causar greus lesions o víctimes mortals", adverteix.

A dia d'avui la demarcació de Girona compta amb desenes de zones restringides per a enlairar drons sense els permisos corresponents ja sigui per l'àrea d'influència de l'aeroport de Girona (limitat dins un radi de 22 quilòmetres), en ser una zona poblada, o bé per la proximitat d'un aeròdrom, heliport, parc natural o zona de pas d'aus.

Tanmateix només les demarcacions de Barcelona i Tarragona tenen instal·lades des del 2020 antenes detectores dintre el projecte 'Kuppel' que els permet monitorar l'espai aeri cercant vols il·legals en temps real. Moya explica que en un futur es té intenció d'ampliar les ubicacions d'aquestes antenes i repartir-les per la resta del territori, inclòs Girona, on de moment hi van puntualment amb antenes portàtils.

La Unitat Tècnica de Seguretat Aèria amb seu a Sabadell, no només s'especialitza en drons, sinó que també resol problemàtiques relacionades amb altres tipus d'aeronaus tan diverses com ara globus aerostàtics, que de vegades aterren en camps de conreu i provoquen destrosses als agricultors. "Existeixen moltes infraccions en l'àmbit aeri i nosaltres ens fem càrrec de totes", assegura Moya.

Una infracció que ha destacat el sergent a les comarques gironines va ser durant el confinament a Girona. Un home va trucar a la Policia Municipal assegurant que tenia tots els permisos en regla i que faria un vol damunt la ciutat durant el confinament en ple Estat d'Alarma, oferint-los imatges. Des del cos de policia van acceptar l'oferiment però la qüestió és que no tenia ni un sol permís en regla.

Per la seva banda, la unitat dels Mossos d'Esquadra va realitzar una comprovació documental prèvia al vol i els va aixecar sospites. Així doncs, van identificar el pilot i aquest els va explicar que tenia un encàrrec per part de la Policia Municipal i que, per tant, tenia permís. Un cop comprovat que tot era mentida els agents van procedir a denunciar el propietari del dron.

Zones d'especial atenció

Les restriccions de vols de dron són molt àmplies i cobreixen la pràctica totalitat de la província de Girona però, tanmateix, el cos dels Mossos d'Esquadra posa especial atenció en els entorns als aeroports i les zones molt poblades. "No és el mateix fer volar un dron en una muntanya al Ripollès que a Salt on hi passen els avions que van a l'Aeroport de Girona" explica el cap de la unitat.

"Avui en dia si algú enlaira un aparell a Banyoles i va en direcció a Girona és necessari que es posi en contacte amb la torre de control de l'aeroport perquè es troba dins la seva zona d'influència" explica Moya i afegeix que "si el fa volar a Salt, aleshores també ho ha de comunicar amb deu dies hàbils d'antelació al departament d'Interior per tractar se d’un vol sobre zones amb edificis i persones a l’aire lliure".

L'arribada a Girona de la Unitat Tècnica de Seguretat Aèria i la Unitat de Drons descentralitzada encara no té data però la intenció és que sigui una realitat properament.