Els camions desviats de la N-II tindran una bonificació del 50% al peatge de l'AP-7

Pastor anuncia que la licitació del desdoblament de tres trams de la N-II mostra el "compromís" de l'Estat amb el projecte

Els camions afectats per la restricció de pas per la N-II tindran una bonificació del 50% en el preu del peatge de l'AP-7, segons ha anunciat dilluns la ministra de Foment, Ana Pastor, després d'una reunió amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila. El descompte serà del 35% en el cas dels vehicles de gran tonatge provinents de fora de l'Estat.

El pas de camions per la N-II estarà restringit a partir del 19 d'abril entre Maçanet i la Jonquera. Foment ha publicat aquest dilluns al BOE la licitació del desdoblament de tres trams de la N-II, fet que mostra que el projecte "no és una promesa, sinó una realitat i un compromís seriós de l'Estat amb desdoblament" de la via, segons Pastor.

La ministra també ha confirmat que el desdoblament de la N-II es pagarà amb el sistema de finançament diferit anomenat 'mètode alemany', sempre que el Ministeri d'Hisenda ho aprovi. Pastor ha indicat que aquesta solució és tècnicament viable i que el desdoblament permetrà acabar amb un "problema molt important amb la N-II" i evitar que hi hagi "ciutadans de segona" que pateixin el mal funcionament d'una infraestructura com la N-II.

Sobre la bonificació del peatge, Pastor ha reconegut que la Generalitat i l'Estat voldrien que els descomptes fossin més amplis, però que les administracions no poden aportar més recursos en el context actual de restriccions pressupostàries. "És una mesura a curt termini, a llarg termini s'ha d'executar el desdoblament de la via", ha sentenciat Pastor. La ministra ha assenyalat que l'aportació de Foment a la bonificació serà la que apareix als pressupostos de l'Estat.

Pastor no ha assegurat que el trànsit es restringeixi completament als camions a partir del 19 d'abril, ja que el Consell de Ministres d'aquest divendres ha de validar l'acord amb la Generalitat i Abertis i, posteriorment, la ministra i el conseller Vila han de signar el conveni. Tanmateix, Pastor ha suggerit que la concessionària Abertis podria permetre el pas de camions per l'AP-7 abans de l'aprovació formal del conveni.

Reunió el 18 d'abril per tancar el contracte programa de Rodalies

Durant la reunió, Pastor també ha acordat amb Vila que la Generalitat i el govern espanyol es reuniran el proper 18 d'abril a Madrid per resoldre la signatura del contracte programa de Rodalies, que ha estat "encallat" durant mesos, en paraules de la ministra. Pastor ha reclamat que aquesta sigui "l'última" reunió per discutir aquest tema i es pugui tancar l'acord. Per la ministra, això redundarà en "un millor servei de les Rodalies de Barcelona i la seva àrea d'influència".

Vila i Pastor també han discutit sobre obres pendents de Foment a Catalunya com la B-40 o els accessos al Port de Barcelona. Sobre aquest punt, la ministra ha anunciat que se signarà un acord entre totes les parts per tirar endavant l'execució dels accessos ferroviaris al Port i ha indicat que la redacció dels projectes està anat "molt ràpidament". Pastor ha mostrat el seu "agraïment" a Vila perquè les negociacions "han avançat més en tres mesos que en tot el temps anterior".

Pastor ha fet aquestes declaracions després d'una reunió amb Vila a l'edifici històric de l'Hospital de Sant Pau. La ministra ha celebrat que les obres de rehabilitació del recinte estan "molt avançades" i que espera que estiguin acabades al desembre. "Esperem que l'Hospital de Sant Pau esdevingui un referent per al turisme a Barcelona i es converteixi en un dels espais i més visitats de la ciutat", ha apuntat.