Els veïns del Baix Empordà ja porten el fibrociment destrossat per la pedregada a la deixalleria

El Consell Comarcal reparteix equips de protecció per evitar la contaminació

Des d'aquest dimecres a primera hora els veïns de la Bisbal d'Empordà i altres municipis de la comarca afectats per la pedregada de fa una setmana poden començar a portar les restes de fibrociment a un espai habilitat al costat de la deixalleria comarcal.

Es tracta d'un servei que ha posat el Consell Comarcal del Baix Empordà per facilitar la retirada d'aquest material, que a vegades pot contenir amiant i pot ser contaminant.

El president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Manel Loureiro, ha recordat que per utilitzar aquest servei "a cost zero", els veïns han de demanar hora a través de la pàgina web i posteriorment anar a recollir un equip de protecció a la mateixa deixalleria o al Consell Comarcal. Loureiro ha insistit en la importància de fer servir aquests equips de protecció per evitar la contaminació per amiant.

Els equips consisteixen en uns peücs, una granota, dos guants i una mascareta. En el cas en què els veïns del Baix Empordà no vulgui fer servir aquest equip, el president del Consell Comarcal remarca la importància de portar mascareta i roba vella, que caldrà llençar després de retirar tot el material de fibrociment. També els donen una saca amb material especialitzat on han de dipositar-hi el fibrociment.

Per altra banda, el Consell Comarcal ha elaborat una guia que detalla com retirar les restes de fibrociment sense risc de contaminació. Aquest document, elaborat amb la col·laboració de l'Agència Catalana de Residus, està penjada a les pàgines web de l'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà i del Consell Comarcal del Baix Empordà.

Una vegada tenen tot l'equipament, el Consell Comarcal els dona dia i hora perquè portin les restes en un solar que l'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà ha cedit al costat de la deixalleria. Allà els espera un operari d'una empresa especialitzada en la retirada d'aquest material per emmagatzemar-ho tot. Quan l'espai queda ple, un camió transporta les restes a una planta de tractament especialitzada.

Més de 60 equips repartits en un sol dia

El Consell Comarcal del Baix Empordà va rebre els equips de protecció el dilluns i la ciutadania va començar a poder-los anar a recollir. Durant tot el dimarts es van entregar 60 equips, però encara al llarg del dimecres se n'han donat i confien que seguiran fent-ho en els propers dies. De fet, Loureiro ha remarcat que mantindran aquest servei "fins que calgui". El president del Consell Comarcal ha insistit en què es tracta d'un "servei essencial i útil" que, a més, va a càrrec de l'administració.

Només material afectat per la pedregada

Des del Consell Comarcal del Baix Empordà insisteixen en què els particulars afectats per les pedregades retirin només les restes trencades de fibrociment. Pel que fa a la resta de teulat, recomanen que sigui una empresa especialitzada qui s'encarregui de la reparació perquè es farà amb garanties.