Tretze famílies d'ètnia gitana ocupen deu cases en venda a Vilafant

Unes 90 persones també van accedir aquesta passada matinada en un bloc de pisos de Figueres

Unes tretze famílies d'ètnia gitana procedents del barri de Sant Joan de Figueres viuen des del passat dijous dins d'una desena de cases en venda unifamiliars situades a l'avinguda Mélies de Vilafant. Les cases no disposen ni d'aigua ni de llum però els nous inquilins, que van accedir als immobles a través de les finestres, ja han començat a traslladar-hi els seus objectes personals. Els ocupants asseguren que no tenen casa, que viuen al carrer o dins dels seus cotxes i estan disposats a pagar un lloguer d'entre 100 i 150 euros. Gran part dels ocupants són famílies amb criatures i ressalten que se senten "desesperats i discriminats" perquè se'ls nega un habitatge pel fet de ser d'ètnia gitana.

Els fets es remunten al passat dimarts 9 d'abril quan les tretze famílies van decidir ocupar les deu cases buides situades a l'avinguda Mélies de Vilafant. La gran majoria dels ocupants són persones de mitjana edat i joves amb criatures petites. Els ocupants asseguren que no han forçat en cap moment les portes ni els accessos dels habitatges ja que totes les finestres estaven obertes. Segons ells, les cases es troben en un "estat lamentable" perquè els immobles han estat objecte de robatoris constants de tota mena de peces de ferro, cablejat de la llum, baranes, lavabos, vitroceràmiques o, en alguns casos, les campanes de la cuina.

Tot i això, les famílies d'ètnia gitana que provenen del barri de Sant Joan de Figueres no volen abandonar els immobles perquè, segons expliquen, no "tenen on viure". "Sóc mare, tinc dos criatures i n'espero una altra i he patit maltractaments. Fins ara vivia dins de la meva caravana però això no és vida. Només vull un sostre", ha explicat una de les joves que ha ocupat aquestes cases. Tot apunta a que els immobles estan en venda i són propietat d'una entitat bancària. Els ocupants, alguns dels quals han canviat el pany de la porta, asseguren que estan disposats a pagar un lloguer que oscil·li entre els 100 i 150 euros. "No volem estar aquí perquè si, estem disposats a pagar el que faci falta però tampoc poden ser molts diners perquè no ens ho podem permetre", ha afirmat la dona. Les famílies han explicat que fa quatre dies que ocupen aquests habitatges però que no ho havien volgut dir per "por" a que els fessin fora.

Els ocupants asseguren que se senten "menyspreats" i que se'ls nega la possibilitat de llogar o comprar un habitatge pel fet de ser d'ètnia gitana.

La Guàrdia Urbana de Figueres i els Mossos d'Esquadra han visitat reiteradament durant aquest diumenge els immobles i els seus ocupants. Segons han confirmat els Mossos, la part propietària anirà demà als jutjats per presentar una denúncia per aquests fets i, de moment, no es preveu un desallotjament immediat. Tot apunta que aquest dilluns els agents podrien actuar-hi.

D'altra banda, arran d'aquesta ocupació, un grup de 90 persones d'ètnia gitana han intentat ocupar un bloc de pisos situat a la plaça Fages de Climent de Figueres aquesta passada matinada de diumenge. Tot i el trasbals, el conseller de Territori i Sostenibilitat i antic alcalde de la ciutat, Santi Vila, estava realitzant un acte per aquesta zona i va decidir intervenir-hi. Finalment, les paraules del conseller i la negociació dels Mossos d'Esquadra han convençut als ocupants - els quals ja havien col·locat cadenats a les portes d'entrada- d'abandonar els habitatges. Aquest matí el bloc de pisos ja estava buit, acordonat i la Guàrdia Urbana vigilava la zona.
  • Un testimoni explica que les famílies estan 'desesperades' i que necessiten un sostre on viure
  • Una ocupant explica com han entrat als pisos