L'impacte econòmic del 'Girona, temps de flors' del 2012 va superar els 8 MEUR

Van passar per la mostra unes 200.000 persones i van fer una despesa mitjana de 27 euros

L'edició del 2012 del 'Girona, temps de flors' va deixar 8 MEUR a comerços, restaurants i hotels de la ciutat. Aquesta és una de les dades de l'informe que ha fet la Universitat de Girona i que analitza, per primera vegada, l'impacte econòmic de la mostra a la ciutat. Més de 200.000 persones van passar per Girona durant la cita i van fer una despesa mitjana de 27,20 euros. Del total de visitants, un terç eren de les comarques de Barcelona i un 10% francesos.

Destaca també dels resultats -aconseguits a través de 500 enquestes- que un 92% volen tornar l'any següent i un 76% estaria disposat a pagar per visitar-la. L'any passat es van generar entre 87 i 94 llocs de treballs durant la mostra floral.

Un dels objectius de CiU pel que fa a la mostra 'Girona, temps de flors' -un dels esdeveniments que més gent porta a la ciutat- era tenir dades objectives sobre l'impacte econòmic que generava i el perfil dels visitants. Desrprés de 57 edicions, s'ha fet per primera vegada un estudi que ha liderat la Universitat de Girona i els resultats del qual s'han donat a conèixer aquest divendres.


El responsable de l'estudi és Jordi Comas que ha detallat que, per tenir resultats amb un marge d'error d'un 5%, van elaborar 500 enquestes durant l'edició de l'any passat. En aquestes enquestes es demanava als visitants assumptes relacionats amb la despesa, d'on venien o si estarien disposats a pagar per veure la mostra.

Segons ha exposat Comas, per l'edició de l'any passat van passar entre 189.893 i 207.519 visitants i l'espai més visitat va ser els Banys Àrabas, amb més de 97.000 visites registrades. En aquella edició, es van situar persones a l'entrada d'alguns punts estratègics per tal que, amb l'ajuda d'uns comptadors, poguessin identificar cadascuna de les persones que accedia al recinte.

Perfil i despesa mitjana

Els resultats de les enquestes determinen que la despesa mitjana de cada visitant o turista està en 27,20 euros. Els visitants es van gastar la major part dels diners en els restaurants (17,91 euros/persona) i més de 7 euros en d'altres serveis (com compres o records). La despesa mitjana més baixa es registra en allotjament (2,03 euros per persona), ja que només un 2,34% dels turistes enquestats s'allotjaven en hotels de la ciutat.

Segons ha explicat l'autor de l'estudi, després d'aplicar alguns valors estadístics (multiplicador de producció), l'impacte econòmic total que els visitants van deixar a comerços, hotels i restaurants de la ciutat se situa entre els 7,9 i els 8,5 MEUR. A més, l'estudi també determina que es van crear entre 87 i 94 llocs de treball de forma directa per a la mostra.

L'estudi també ajuda a l'ajuntament a conèixer el perfil dels visitants de la mostra floral. Així doncs, més d'un terç (36,5%) venien de les comarques de Barcelona, un 4,1% de la resta de l'Estat i un 10% eren francesos. Del total, el 61,4% són catalans. En aquest sentit, les enquestes han reflectit que un 27% dels turistes no havien estat mai abans a Girona i que un 92% afirma que tornarà a visitar l'exposició.

Més de la meitat dels visitants van arribar a la ciutat en cotxe, un 14% va usar el tren, un 8,1% l'autobús i un 4% l'avió. La nota mitjana amb la que puntuen tant serveis com senyalització o qualitat dels espais és de 3,8 sobre 5. "L'única cosa que ens deia molta gent és que els agradaria veure més flors naturals", ha manifestat Jordi Comas.

Valoració positiva de l'ajuntament

Amb aquestes dades a la mà, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha fet una defensa de la inversió que el consistori fa en promoció turística tant d'aquest com d'altres esdeveniments importants. "S'ha demostrat que està totalment justificada la inversió que fem perquè l'impacte econòmic de retorn és colossal", ha manifestat. L'ajuntament va destinar més de 360.000 euros a la promoció i organització del 'Girona, temps de flors' del 2012, incloent per primera vegada accions com una campanya de publicitat a mitjans de la Catalunya del Nord.

"Si pensem que no gastar-nos aquests 300.000 euros ens faria tenir un ajuntament més ric ara veiem que la ciutat seria 8 MEUR més pobra", ha assenyalat l'alcalde, que diu que estan "molt satisfets" del resultats de l'estudi però que això no els resta ambició per a les properes edicions.

Per exemple, Puigdemont ha reconegut que hi ha marge de millora pel que fa a les pernoctacions, ja que només un 2,34% dels turistes enquestats dormien a hotels de la ciutat. Això, sumat al fet que Girona disposa aquest any ja de connexió de tren d'alta velocitat, fa que captar turistes que dormin a Girona sigui un dels objectius d'aquesta nova edició, els detalls de la qual es coneixeran properament.

L'ajuntament no farà pagar

Així mateix, l'alcalde també ha descartat que l'ajuntament converteixi la cita en una activitat de pagament. Els impulsors de l'estudi van decidir incloure en l'enquesta una pregunta per saber si els visitants estarien disposats a pagar per veure la mostra i quin preu fixarien. L'estudi recull que un 76% estaria disposat a pagar i només un 24% diu que no pagaria res. Un 18,8% pagaria entre un i tres euros, un 34% pagaria entre quatre i vuit euros, un 15,18% pagaria deu euros i un 6,3% en pagaria més de deu. No obstant això, l'alcalde ha descartat aquesta possibilitat.

"No estem en un moment en què es pugui plantejar fer que la mostra sigui de pagament", ha manifestat. L'autor de l'estudi, Jordi Comas, ha insistit en el fet que convertir el 'Girona, temps de flors' en una activitat de pagament els facilitaria la comptabilitat dels visitants.

Per la seva banda, la regidora de Turisme, Coralí Cunyat, ha destacat que l'esdeveniment és "un motor econòmic" per a la ciutat ja que, amb les dades a la mà, cada dia d'exposició floral es va generar un milió d'euros a la ciutat. Amb vistes a l'edició d'aquest any, Cunyat ha avançat que s'estan reforçant les activitats entre setmana per atraure públic de fora de Girona i contribuir a omplir els hotels.