El Parlament crearà una comissió d'estudi sobre el fracking

CiU i PPC rebutgen que prosperi la proposició de llei per prohibir aquesta tècnica

El Ple del Parlament ha acceptat per unanimitat la creació d'una comissió d'estudi sobre el fracking, una tècnica d'extracció d'hidrocarburs no convencionals per a la qual ja s'han demanat diferents llicències d'estudi a Catalunya. La feina d'aquesta comissió serà avaluar el perill potencial per al medi ambient, per a la contaminació dels aqüífers i per al risc de terratrèmols d'aquesta tècnica. La Generalitat ja ha creat un grup de treball interdepartamental, les conclusions del qual seran lliurades a la comissió, i ha suspès de manera temporal les tres llicències d'estudi atorgades fins ara.

Durant el Ple també s'ha debatut la proposició d'ICV-EUiA de prohibir el fracking, rebutjada per CiU i PPC. La proposta de comissió d'estudi havia estat presentada conjuntament per ERC, PSC, ICV-EUiA, C's i la CUP, tot i que CiU i PPC també s'han mostrat partidaris de la seva creació. Els populars, però, han criticat l'objectiu de la resta de grups perquè, "ja tenen decidida la prohibició del fracking" i volen "aparentar" que es debat sobre el tema.

ICV-EUiA i la CUP han estat els més bel·ligerants en contra del fracking i han subratllat que ja existeixen a hores d'ara nombrosos estudis que parlen de la perillositat d'aquesta tècnica. Per això, les dues formacions s'havien mostrat partidàries de tramitar, en paral·lel a la comissió d'estudi, una proposició de llei per prohibir el fracking. "Creiem que és el moment d'aturar el fracking. Demanem a tots els partits que van signar el compromís de Bové que siguin coherents", ha destacat el diputat ecosocialista Salvador Milà en referència al document contra el fracking signat el passat mes de febrer a Riudaura (Garrotxa) per part de representants de tots els partits polítics excepte el PPC.

Milà ha recordat, a més, que el govern espanyol prepara una regulació del fracking a les Corts i ha demanat que el Parlament s'avanci a aquesta regulació prohibint aquesta tècnica com ja ha fet Cantàbria i com es planteja fer el País Basc.

Tot i mostrar-se partidari d'estudiar el tema, el diputat de la CUP Quim Arrufat ha explicat que la tècnica del fracking és similar a tots els països en què s'aplica i, per tant, els estudis que s'han fet al respecte haurien de ser vàlids també per a Catalunya, malgrat que encara no s'ha iniciat cap prospecció relacionada. "Això que cada país faci el seu propi comitè d'experts ens sona a voluntat de despistar i d'intentar colar una tècnica que en d'altres països ja s'ha demostrat que és essencialment negativa per al territori i per al medi ambient", ha opinat.

ERC també ha votat favorablement tant a la creació de la comissió d'estudi com a la tramitació de la proposició de llei per prohibir el fracking. El diputat republicà Marc Sanglas ha afirmat que no donen suport a un model d'energia vinculat a l'extracció de combustibles fòssils -com el gas i el petroli- i ha destacat que "les energies renovables podrien ser capdavanteres" a Catalunya. A més, ha apuntat la possibilitat que diverses multinacionals poguessin estar interessades en extreure fracking a Catalunya per "especular amb els recursos energètics" malgrat saber que el territori català no compleix els requisits més adients

Pel que fa al PSC, el diputat Jordi Terrades també ha celebrat la creació d'una comissió d'estudi i ha assenyalat que els socialistes volen abordar un tema tan delicat com el del fracking. Això sí, creu que és "insuficient" que a Catalunya només es debati sobre els riscos del fracking i, en canvi, encara no s'hagi posat sobre la taula la definició d'un model energètic. "Creiem que no n'hi ha prou. Per això proposarem a tots els grups la creació d'una comissió o subcomissió que faci reflexionar el govern sobre els problemes energètics del país", ha explicat.

C's també s'ha posicionat favorablement a la creació de la comissió d'estudi, però s'ha abstingut en la votació de la proposició de llei d'ICV-EUiA. La diputada Inés Arrimadas ha demanat als ecosocialistes que retiressin la seva proposició per prohibir el fracking per tal que, primer, s'assolissin unes conclusions a la comissió d'estudi. "Si s'ha de prohibir ja el prohibirem, però no cremem cartutxos innecessàriament", ha remarcat.

Rebuig a la proposició d'ICV-EUiA per prohibir el fracking

Prèviament a l'acceptació de la comissió d'estudi sobre el fracking, els diputats han debatut sobre la conveniència d'impulsar de manera paral·lela una proposició de llei d'ICV-EUiA per prohibir aquesta tècnica d'extracció d'hidrocarburs.

CiU i PPC han votat negativament a la tramitació de la proposició de llei al·legant que la regulació o la prohibició del fracking ja s'analitzarà en la comissió d'estudi. "Si aprovem una comissió d'estudi per avaluar el que diuen els experts i els informes del govern, no els hi sembla raonable que ho estudiem?", ha preguntat el diputat de CiU Antoni Fernández Teixidó als representants d'ICV-EUiA. Teixidó ha recordat que el Govern ja ha paralitzat les tres llicències concedides fins el moment per avaluar a través d'una comissió interdepartamental els perills potencials d'aquesta tècnica pel territori.

Pel que fa al PPC, la diputada María José García Cuevas ha assegurat que Catalunya estaria perdent una oportunitat de negoci important si renuncia al fracking sense analitzar la tècnica amb profunditat. García Cuevas ha recordat, a més, que és l'Estat qui té la competència per decidir si s'assignen llicències per fer prospeccions a Catalunya. Com a nota positiva, la diputada popular ha recordat que, per exemple, als Estats Units el gas que s'aconsegueix a partir d'aquesta tècnica és un 70% més barat.

Concentració anti-fracking

Mentre tenia lloc el debat, alguns representants de la plataforma 'Aturem el fracking' s'han concentrat a les portes del Parlament. Un dels seus representants, Jaume Vilà, ha deixat clar que el seu objectiu últim és que es prohibeixi totalment aquest procediment de prospecció i extracció, tot i que ha afegit que no es poden negar a que es creï una comissió d'estudi. Vilà ha argumentat que el fracking com a mètode d'extracció de gas és "infame", "un disbarat que ningú que s'estimi la seva terra pot arribar a posar en pràctica". Segons Vilà, les conseqüències són "catastròfiques" tant pel que fa a la destrucció del paissatge com pel que fa al perill sanitari que representa per a la població.

Com s'extreuen els hidrocarburs a partir del fracking?

La tècnica del fracking consisteix en la perforació vertical de pous a grans profunditats per buscar petroli i gas no convencionals. S'introdueix un tub, que ha d'estar recobert de materials específics per protegir els aqüífers dels additius que s'utilitzen i, un cop es detecta una capa que pot contenir gas, es realitza una perforació horitzontal d'una longitud d'entre un i tres quilòmetres. Per extreure aquests hidrocarburs es provoquen fractures a les roques amb la injecció d'aigua a molt alta pressió barrejada amb sorra i additius químics.