Casademont redueix el temps d'assecat dels embotits amb una tecnologia única al món

Aquesta nova tècnica permet passar de 8 setmanes a només 24 hores

La curació d'embotits a les empreses càrnies es desenvolupa a grans cambres assecadores on contínuament hi va passant aire per assecar, amb l'ajuda de la sal, els embotits. Ara però, amb la tecnologia QDS, no caldrà tenir milers de metres quadrats destinats a magatzem d'assecatge amb ventiladors funcionant constantment, sinó que només caldrà passar els embotits llescats per una màquina que els assecarà al moment. Primerament, la màquina fileteja l'embotit congelat, el situa automàticament en unes safates que entren a una cabina on un sistema de ventilació n'extreu l'aire. Unes ventoses situen després l'embotit, ja sec, en uns embolcalls de plàstic i ja està llest per vendre's als supermercats.

Aquesta tecnologia pionera revoluciona així el funcionament del sector carni, els permet guanyar temps, reduir espai de magatzem i apostar per la innovació en els productes. A l'empresa Casademont tenen clar des de fa anys que la innovació és bàsica per tirar endavant una empresa familiar com la seva. Per això, ja fa sis anys van aliar-se amb l'IRTA, amb seu a Monells (Baix Empordà) i amb l'empresa de fabricació de maquinària per indústries càrnies Metalquímia (amb seu a Girona) per fabricar una nova màquina que accelerés el procés d'assecatge dels embotits.

'Res tornarà a ser com abans després de la tecnologia QDS', ha explicat la presidenta de Casademont, Adriana Casademont. La màquina ja està muntada a la planta de Bonmatí i està previst que comenci a funcionar a partir de l'1 de maig. La capacitat de treball d'aquesta nova màquina permetrà assecar fins a 400 quilos d'embotits llescats en només una hora. 'La mateixa quantitat d'embotit que ara assequem en vuit setmanes el tindrem tractat en només 24 hores', apunta Casademont.

La voluntat de Casademont no és substituir el procediment de curació tradicional d'embotits per aquesta màquina sinó usar-la en favor de la innovació. Casademont ha explicat que la tecnologia QDS els permetrà fer proves de nous productes i provar-les immediatament –abans per qualsevol variació calia esperar-se vuit setmanes perquè s'assequés l'embotit- i així adaptar-se a les necessitats dels diferents mercats i consumidors. Casademont exporta actualment el 45% de la seva producció a 65 països dels cinc continents i, per això, la consellera delegada ha explicat que podran fer tirades curtes de producte per a qualsevol tipus de clients.

El projecte té un marcat accent gironí però, segons assenyala Casademont, servirà per afavorir tot el sector carni. 'Per ser innovador també s'ha de ser generós', ha indicat. Un cop provada aquesta tecnologia, l'IRTA és el propietari de la patent i Casademont podrà usar-la en exclusivitat durant cinc anys a l'Estat i a Catalunya. Ara bé, després aquesta tecnologia es podrà aplicar a qualsevol empresa del sector.

Embotits sense sal afegida


La posada en funcionament d'aquesta nova tecnologia permet també a Casademont iniciar una línia nova de producte. Es tracta d'embotits curats sense sal afegida. La sal que s'afegeix als embotits és l'ingredient que contribueix a la curació dels embotits a les cambres d'assecat. Ara però, amb el nou sistema d'assecatge, no cal afegir sal per aconseguir extreure l'aigua dels embotits.

Casademont ja ha presentat aquesta nova gamma d'embotits, també pionera a nivell mundial, a la fira Alimentària de Barcelona d'aquest any amb un gran èxit d'acceptació. La presidenta de l'empresa ha destacat la importància de comptar amb aquest nou producte ja que, segons ha assenyalat, el 40% de la població mundial té problemes de tensió i ha de reduir el consum de sal.

Una empresa familiar innovadora


Casademont va tancar el 2009 amb una facturació de 80 MEUR. El perfil d'aquesta empresa és clarament exportador, ja que ven fora de les fronteres el 45% del que produeix. Concretament, exporta a 65 països dels cinc continents. Les dues plantes de què disposa –a Bonmatí (Selva) i Palol de Revardit (Pla de l'Estany), amb uns 50.000 m²- li permeten processar 100.000 quilos diaris de carn, el 85% de la qual és porc. Anualment, Casademont Girona gestiona 25.000 tones de carn procedents d'escorxadors catalans.

En els darrers dos anys l'empresa ha invertit 14 MEUR en millorar la tecnologia de la planta i ha robotitzat moltes seccions amb la voluntat d'incorporar millores tecnològiques i millorar així la seguretat tant pel consumidor com per als treballadors. A Casademont hi treballen 450 persones.