Els opositors als parcs eòlics marins recolliran fons per aturar judicialment els projectes

Preveuen que passat l'estiu el POEM estigui llest per portar a aprovació inicial

L'associació Stop Macro Parc Eòlic Marí engegarà en els propers mesos una campanya de recollida de fons per sufragar la "batalla" judicial contra el Pla d'Ordenació de l'Espai Marí (POEM) i els diferents projectes d'eòlica marina que planen sobre el golf de Roses.

Els opositors preveuen que passat l'estiu es publiqui el document amb la resposta a les al·legacions, per després encarar el tràmit aprovació inicial. "Nosaltres presentarem al·legacions en la seva totalitat i començarem la batalla judicial, que anirà per la via contenciosa", explica el vicepresident de l'associació, Jordi Ponjoan. "Arribarem fins al final", afegeix.

Els contraris a la instal·lació de parcs eòlics marins al golf de Roses es preparen per afrontar el que ja qualifiquen de "batalla judicial". Els consta que en els propers mesos –probablement, passat l'estiu- el Ministeri per la Transició Ecològica farà públic el POEM amb la resposta a les al·legacions presentades, el pas previ a abordar l'aprovació inicial del pla. Quan això passi, l'associació té previst presentar-hi al·legacions i portar-ho al contenciós. "Veiem les administracions molt alineades però nosaltres arribarem fins al final", assegura Ponjoan.

Per fer front a un procés que, auguren, serà molt costós, compten amb aportacions d'entitats i empreses que formen part de l'associació però ja estan dissenyant una campanya per aconseguir més finançament. A partir del setembre, engegaran un cicle de xerrades i actes per diferents punts de la comarca on també s'hi podran comprar samarretes i altres objectes. D'altra banda, Ponjoan alerta que l'any que ve hi haurà eleccions i que seran "molt incòmodes" demanant als alcaldes i representants públics que es posicionin.

Paral·lelament, l'entitat està presentant al·legacions las diferents parcs eòlics projectats. El darrer, el MedFloat, que preveu cinc aerogeneradors i una potència de 50 MW a uns 15 quilòmetres del Cap de Creus.

L'entitat alerta que caldria una anàlisi "conjunta" i una avaluació ambiental "estratègica" per detectar les incompatibilitats i sinergies entre ells. I és que Ponjoan remarca que hi ha projectes que es contradiuen entre si. Sense anar més enllà, el Medfloat que "admet" que la prova pilot que plantegen limitarà "els riscos" que podrien presentar els altres.

En aquests moments, hi ha fins a quatre parcs flotants projectats a la zona del Golf de Roses, un d'ells de fins a 1.200 MW. El primer –i el que té la tramitació més avançada- és el parc Tramuntana, que planteja una potència de 500 MW i uns 35 aerogeneradors.