Valls deixa el Consell Comarcal per 'pressions i xantatges'

El nou president Salvador Balliu pren les regnes de l'ens després de la renúncia de l'exalcalde Robert Fauria

El conseller comarcal Josep Valls ha abandonat aquest dimarts el seu càrrec al consell comarcal després de la seva imputació en l'operació contra la màfia russa a Lloret de Mar. Valls ha carregat fort contra les forces polítiques que han forçat la seva sortida i ha dit que li han "tallat el cap" sense tenir en compte la seva presumpció d'innocència.

"La meva sortida s'ha resolt als despatxos amb pressions i xantatges", ha denunciat. Minuts abans, el nou president Salvador Balliu ha jurat el càrrec. L'alcalde de Caldes de Malavella substitueix Robert Fauria, implicat en una altra trama de corrupció que investiga un jutjat de Lugo. Balliu ha expressat "agraïment i respecte" pel seu antecessor.

El Consell Comarcal de la Selva ha viscut aquesta tarda dos canvis destacats en l'organisme fruit de dues operacions policials que han esquitxat l'ens. Per una banda, la detenció del president del consell, Robert Fauria, en el marc d'una operació dirigida per un jutjat de Lugo. Arran de la seva imputació en el denominat cas Manga, Fauria va presentar el 22 de febrer la renúncia. En el ple d'aquest dimarts, l'alcalde de Caldes de Malavella, Salvador Balliu, ha jurat el càrrec com a president.

Balliu ha volgut mostrar "agraïment i respecte" pel seu antecessor i ha promès que els dos anys que queden treballarà per millorar la transparència i recuperar el prestigi perdut. "La situació actual és delicada però estem il·lusionats per tirar les coses endavant, volem ser més transparents i encaminar el consell cap a una altra direcció", ha manifestat Balliu, que reconeix que arriba a la presidència en unes circumstàncies "especials".

En el transcurs del primer ple de la tarda -en sessió extraordinària- també han pres possessió del càrrec els dos nous consellers. Es tracta de Joaquim Torrecillas i Assumpta Margenats que substitueixen a Josep Valls i l'exalcaldessa d'Amer Alba Serra, respectivament.

Un discurs ple de crítiques

En la segona sessió de la tarda, s'ha resolt l'altre canvi destacat en l'organigrama del consell. El conseller comarcal d'Hisenda, Josep Valls, també ha presentat la renúncia. La seva sortida del consell comarcal es dóna després que ja hagi abandonat també les funcions dins l'equip de govern de Lloret de Mar -tot i que conserva l'acta de regidor- arran de la seva imputació en l'operació contra la màfia russa al municipi, batejada amb el nom Operació Clotilde.

Com ja va fer quan va abandonar el govern de Lloret, Valls ha proclamat que és innocent i ha carregat durament contra aquells que durant les setmanes posteriors a la seva detenció van pressionar perquè sortís tant del consell com de l'ajuntament.

"Vostès no m'han tractat amb igualtat, han inclinat injustament la balança sense tenir en compte la meva presumpció d'innocència i han fet servir l'espasa en una negociació partidista: o el cap d'en Valls o el de CiU sencer; l'espasa ha tallat el meu cap i aquí el tenen", ha manifestat Valls, molt emocionat.

Segons ha assegurat durant el seu discurs, la seva sortida és fruit de pressions polítiques -no ha dit sigles però entre línies es podien llegir acusacions contra ERC, Millor i fins i tot a la pròpia direcció de CiU- que han acabat forçant la seva marxa. "Plego per pressions i xantatges de despatx", ha assegurat.

Després del seu discurs, s'ha abraçat al president, Salvador Balliu, i ha encaixat mans amb tots els membres de CiU (no amb ERC amb qui ha governat durant aquest mandat) i ha demanat poder sortir de la sala. "No suportaria la hipocresia d'un sol afalac de depèn de qui, tinc els sentiments massa a flor de pell per continuar patint l'assetjament personal i els insults d'alguns polítics que són autèntics càncers de la vida política local", ha manifestat abans de sortir de la sala, entre alguns aplaudiments del públic.