Condemnen la parella que va viure un any sense pagar en un hotel de luxe

Els estafadors hauran d'indemnitzar els propietaris de l'hotel Mas Salvi amb 63.180 euros

L'Audiència de Girona ha condemnat la parella d'estafadors que va viure més d'un any sense pagar en un hotel de luxe de Pals fingint que el volien comprar. La sentència conclou que ha quedat provat que Hans Werner Stachowiak i Monika Hurka no tenien cap intenció real de comprar l'hotel pels 8,2 MEUR que havien promès i que tot formava part d'un pla per aconseguir allotjament gratis. La sentència els condemna a 2 anys de presó cadascun per estafa i a pagar una multa de 1.260 euros. A més, hauran d'indemnitzar les víctimes amb 63.180 euros, la factura de l'allotjament que mai van pagar. La sentència recull que la parella també va usar altres serveis de l'hotel però no s'han pogut comptabilitzar.

La secció tercera de l'Audiència de Girona conclou que els estafadors van aconseguir viure a l'hotel de luxe amb totes les despeses pagades durant més d'un any. Concretament, hi van estar allotjats de manera intermitent entre el 31 de març del 2009 i el 28 de juliol del 2010.


La sentència, de la qual ha estat ponent la magistrada Fàtima Ramírez Souto, recull que Hans Werner Stachowiak, president d'una empresa dedicada a la creació, gravació i distribució internacional de música, i la seva empleada Monica Hurka, es van posar d'acord i van tramar un pla per aconseguir "allotjar-se a l'hotel Mas Salvi sense pagar". Amb aquest objectiu, es van posar en contacte amb els propietaris de Mas Salvi "aparentant interessar-se per comprar l'hotel". En aquell moment, l'hotel estava a la venda perquè tenien problemes econòmics.

La parella, d'origen alemany, va explicar que la seva empresa volia aprofitar les instal·lacions per construir-hi un estudi de gravació musical. "En realitat no tenien intenció de comprar l'hotel perquè l'empresa no tenia els mitjans econòmics per fer-ho", recull la sentència. Tot i això, van fer una oferta en ferm i van demanar allotjar-se a l'hotel mentre formalitzaven els tràmits de compraventa.

Per fer més creïble la història, la parella va signar un document el 14 d'abril del 2009 exposant que tenia intenció de comprar l'establiment i el terreny del costat per un total de 8,2 MEUR (milions d'euros). Els venedors, per la seva banda, es comprometien a encarregar-se d'obtenir els permisos necessaris per construir l'estudi de gravació.

Aleshores, els condemnats van sol·licitar allotjar-se a l'hotel per agilitzar tots els tràmits i poder enllestir la compraventa tan aviat com fos possible. Els venedors i els suposats compradors van pactar que s'hi quedarien sense pagar però que si l'operació acabava essent fallida pagarien la factura.

La parella va fingir al llarg d'aquest any que eren solvents i van fer creure als propietaris que tenien reunions amb entitats bancàries perquè buscaven finançament.

Així van aconseguir allotjar-se de forma intermitent a l'hotel durant un període de més d'un any. Hi van passar un total de 359 nits, que suposen un cost de 63.180 euros. La sentència també recull que van fer ús d'altres serveis com ara menjars, sopars, esmorzars i altres despeses però que no han pogut acreditar-ne l'import.

L'Audiència de Girona els ha condemnat a 2 anys de presó cadascú per un delicte d'estafa i a pagar una multa de 1.260 euros. A més, hauran d'indemnitzar les víctimes amb 63.180 euros. La sentència no és ferma i es pot interposar recurs de cassació davant el Tribunal Suprem.