Jutgen una parella que va viure més d'un any sense pagar a un hotel de luxe

Les despeses d'estança que haurien estafat van ser de més de 132.000 euros

Palafrugell.- L'Audiència de Girona ha jutjat una parella acusada de viure més d'un any sense pagar en un hotel de Pals fingint que el volien comprar. Fiscalia i acusació particular acusen Hans Werner Stachowiak i Monika Urka d'un delicte d'estafa. Segons les acusacions, per fer més creïble l'engany la parella va signar una carta de compromís de compra per 8,2 MEUR.

A canvi, van demanar que els acollissin gratuïtament a l'hotel mentre enllestissin els tràmits. Els processats van viure a l'hotel Mas Salvi des del 31 de març del 2009 fins al 30 de juny del 2010 tot i que, segons les acusacions, no tenien diners per comprar l'establiment ni per pagar el deute de 132.395,27 euros que van acumular.

La suposada estafa que ha arribat a judici es remunta a l'any 2009. Llavors, els propietaris de l'hotel de luxe Mas Salvi de Pals (Baix Empordà) van posar l'establiment a la venda a través d'una immobiliària. La parella que s'ha assegut aquest dilluns a la banqueta dels acusats es va posar en contacte amb el representants de la immobiliària assegurant que estaven molt interessats en comprar l'establiment.

Llavors, la immobiliària va posar en contacte els suposats inversors amb els propietaris de l'hotel perquè negociessin les condicions de compra. Segons ha relatat l'acusat, Hans Werner Stachowiak, van arribar a un acord i van signar una carta de compromís de compra que incloïa diverses condicions. En aquest document, la parella alemanya es comprometia a comprar l'hotel per 8,2 MEUR (milions d'euros). A canvi, van pactar amb els amos de Mas Salvi que viurien a l'hotel gratis fins que els tràmits estiguessin resolts.

Segons la fiscalia i l'acusació particular, la parella alemanya va estar vivint més d'un any a l'hotel fent creure als propietaris que la venda seria una realitat. Entre el 31 de març del 2009 i el 30 de juny del 2010 la parella van fingir que eren solvents per fer efectiva la venda i van anar posant excuses per justificar que els tràmits s'allarguessin tant. Mentrestant, van fer ús de tots els serveis que oferia l'hotel.

Segons calculen els llavors propietaris de l'hotel, quan finalment van abandonar l'establiment havien acumulat un deute de 132.395,27 euros entre despeses d'allotjament, restaurant, bugaderia i telèfon. 

Convidats

Durant el judici, la parella alemanya ha negat que estafés els propietaris de Mas Salvi i han assegurat que només es van quedar de forma intermitent a l'hotel i sempre "perquè els oferien". "Vam quedar que cadascú assumia les seves despeses mentre durava el procés, nosaltres també van invertir-hi molts diners", ha afirmat Hans Werner Stachowiak que ha assegurat que si la compravenda no va prosperar va ser perquè no van aconseguir els permisos urbanístics que necessitaven.

"Nosaltres volíem construir un estudi de televisió i de filmació al voltant de l'hotel", ha explicat l'acusat. Segons la parella alemanya, van acordar des del principi amb els amos de Mas Salvi que només comprarien l'hotel si rebien el vistiplau d'Urbanisme per poder tirar endavant el projecte que tenien previst.

Fiscalia i acusació particular acusen Hans Werner Stachowiak de 63 anys i Monika Urka de 31 d'un delicte d'estafa. El ministeri fiscal demana inicialment una pena de 3 anys de presó per a cadascun, que paguin una multa de 2.700 euros i que paguin una indemnització de 132.395,27 euros, la quantitat que suposadament van estafar. L'acusació particular eleva la petició inicial de presó a 4 anys, demana que afrontin una multa de 10.800 euros i que indemnitzin les víctimes amb 175.995,27 euros (la quantitat estafada més interessos).

La defensa, per la seva banda, demana que l'absolguin perquè considera que no hi ha cap responsabilitat penal per als acusats.