La PAH aconsegueix aturar el desnonament d'una família de Flaçà

El pare té un deute hipotecari que puja a més de 191.000 euros

La pressió de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) ha aconseguit aturar el desnonament d'una família de Flaçà (Gironès) amb dos fills de 4 i 7 anys. Des de primera hora del matí, els integrants de la plataforma s'han concentrat davant del domicili, situat al carrer Carles Rahola, per impedir l'entrada dels agents judicials.

Quatre hores més tard, i després que el mateix afectat s'hagués de desplaçar fins als jutjats, els han comunicat que el desnonament s'havia posposat. Aquest és el tercer cop que el banc intentava fer fora de casa la família, originària de Gàmbia. El pare, que treballava a la construcció, es va quedar a l'atur el 2008 i el deute que li reclamen puja a més de 191.000 euros.

La família afectada, originària de Gàmbia, viu en aquest pis des del 2005. Per comprar-se l'habitatge, situat al carrer Carles Rahola de Flaçà, el pare es va vendre un altre pis que havia adquirit el 2003. L'home, Abdoulie Trawally, va signar una hipoteca per valor de 141.900 euros amb l'aleshores Caja Madrid (actualment, Bankia).

Les quotes mensuals de la hipoteca ascendien a uns 1.150 euros. La família les va poder anar pagant fins al 2008, moment en què el pare -que treballava a la construcció- es va quedar sense feina. Des d'aleshores, l'Abdoulie i la seva dona, la Joko Touray, han tingut dificultats econòmiques i no han pogut afrontar els pagaments.

El matrimoni té dos fills, una nena de 7 anys i un nen de 4. Al pis ja no hi tenen aigua corrent, i la mare ha intentat trampejar la situació treballant aquí i allà sense contracte.

Avui era la tercera vegada que el banc els intentava fer fora de casa. "El meu marit porta cinc anys sense treballar i jo he fet el que he pogut, però ara fa vuit mesos que no trobo res", explicava la Joko, que té 29 anys. I hi afegia: "Si ens fan fora, no tenim on anar i no sabem què farem".

Des de primera hora del matí, una vintena d'integrants de la PAH s'han concentrat al davant del bloc de pisos on viu la família. L'objectiu era impedir que els agents judicials -el desnonament estava fixat per a les deu- posessin els peus a l'interior de l'habitatge.

Les hores han anat passant sense que ningú dels jutjats es presentés al pis. Des d'allà, però, cada cop que trucaven, els asseguraven que l'execució hipotecària tirava endavant, i que el secretari judicial es trobava de camí per fer-la efectiva.

Al final, l'Abdoulie i altres membres de la plataforma han anat en cotxe fins als Jutjats de Girona, perquè per telèfon no aconseguien treure'n l'aigua clara. Cap a quarts de dues de la tarda, els han notificat que el desnonament s'havia posposat. Aleshores, feia poca estona que diversos professors del CEIP de Flaçà havien anat a donar suport als membres de la plataforma.

El cas, als jutjats per estafa

La PAH de Girona assegura que el desnonament de l'Abdoulie i la seva família, a més a més, s'ha d'aturar perquè el cas es troba als jutjats per estafa. I és que Trawally, juntament amb altres nouvinguts, va denunciar que Caja Madrid l'havia ensarronat en el moment de comprar l'habitatge. En concret, cobrant-li una comissió inexistent de més de 90.000 euros.

Per aquest cas i d'altres, el juny del 2007 els Mossos d'Esquadra van detenir el director d'una sucursal de Caja Madrid a Girona, Marc C.S., i dos titulars d'una assessoria immobiliària, a qui acusaven d'enganyar immigrants amb dificultats de finançament. Tots tres, aprofitant-se de l'escàs nivell acadèmic i el poc domini de l'idioma dels afectats, els haurien cobrat elevades comissions a l'hora de tramitar-los la hipoteca.

Tot i que aquest procés està obert, però, el desnonament de l'Abdoulie ha seguit el seu curs. Actualment, el banc li reclama un deute que ascendeix a 191.865,99 euros (perquè, a més dels impagaments de la hipoteca, hi ha les costes i els interessos de demora).

Aquest dimarts, s'ha aconseguit aturar l'execució hipotecària per tercera vegada (l'anterior, havia estat el mes de desembre). Mentrestant, però, l'allau de desnonaments no s'atura. La portaveu de la PAH Girona, Marta Afuera, ha explicat que només per al mes de maig, a la plataforma ja els n'han arribat dotze de previstos.